Bănci și Asigurări

ASF clarifică: Asigurarea PAD a locuinţelor e obligatorie şi pentru proprietarii care au asigurări facultative

ASF clarifică: Asigurarea PAD a locuinţelor e...

Autor: Dan Straut

01.08.2017, 00:04 858

Societăţile nu pot încheia asigurări facultative pentru locuinţe fără dovada existenţei unei poliţe de asigurare obligatorie PAD.

Proprietarii care au încheiat asigurări facultative pentru locuinţele lor trebuie să încheie şi asigurări obligatorii oferite de Pool-ul de Asigurări împotriva Dezastrelor (PAID), a transmis Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la solicitarea Mediafax.

În principiu, asigurarea obligatorie acoperă daune provocate de cutremure, inundaţii sau alunegări de teren, iar asigurările facultative acoperă ceea ce excede astfel de daune din punctul de vedere al sumelor oferite ca despăgubire, astfel încât PAD este obligatorie indiferent de existenţa sau inexistenţa asigurării facultative, au explicat reprezentanţii ASF. Mai mult, „societăţile membre ale PAID şi care pot emite poliţe PAD nu pot încheia asigurări facultative pentru locuinţe fără dovada existenţei unei poliţe de asigurare obligatorie PAD“.

Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor prevede, la Art.3, că persoanele fizice şi juridice „sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale“. Iar societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă „nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO