Bănci și Asigurări

ASF: Creşterile de tarife pentru asigurări nu au legătură cu Solvency II. Din contră, noul regim înseamnă eficientizare şi reducerea costurilor

MiŞu Negriţoiu: „Frământările din piaţă şi creşterile de tarife nu sunt în niciun caz determinate de Solvency II“.

MiŞu Negriţoiu: „Frământările din piaţă şi creşterile de tarife nu sunt în niciun caz determinate de Solvency II“.

Autor: Anelis Baciu

11.02.2016, 00:04 248

Majorările tarifare pentru poliţele de asigurări vândute pe plan local nu sunt determinate de regimul de solvabilitate Solvency II care vine să pună ordine în industrie şi care duce la eficientizarea operaţiunilor cu impact asupra costurilor, aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei pe tema noilor standarde de solvabilitate Solvency II organizată de UNSAR, asociaţia profesională a asigurătorilor locali.

„Frământările din piaţă şi creşterile de tarife nu sunt în niciun caz determinate de Solvency II. Ajustările pe care le parcurgem în prezent sunt pe regimul precedent - solvabilitate I“, a explicat Mişu Negriţoiu. În plus, şeful ASF susţine că piaţa locală de asigurări este pregătită din punct de vedere financiar pentru noile reguli, dar admite că 2016 va fi un an de tranziţie, de ajustare calitativă şi cantitativă şi de reglarea a indicatorilor financiari.

Companiile locale de asigurări au trecut la regimul mai dur de solvabilitate Solvency II de o lună, însă de abia în luna mai va avea loc prima evaluare a conformităţii asigurătorilor la noile norme. Trecerea la regimul Solvency II bazată mai mult pe supraveghere decât reglementare a fost stabilită de Uniunea Europeană, care a hotărât trecerea la acest sistem în toate ţările membre în acest an.

Noile reguli vin cu costuri suplimentare pentru companiile de asigurări, atât costuri de capital, cât şi costuri pentru modificarea sistemelor informatice, care ar putea fi transferate consumatorilor în prime.

Florin Golovatic, director al Direcţiei de supraveghere şi control sectorul asigurări-reasigurări în cadrul ASF, susţine însă că noul sistem de solvabilitate înseamnă eficientizare şi implicit reducerea costurilor şi în mod normal acestea ar trebui să se reflecte şi în tarife.

„Solvency II nu va avea un impact direct asupra tarifelor. Solvency II înseamnă eficientizare şi reducerea costurilor, iar în mod normal scăderea costurilor ar trebui să se reflecte şi în tarife“, a afirmat Florin Golovatic.

Pe de altă parte, asigurătorii deşi admit beneficiile noilor reguli în materie de solvabilitate spun că implementarea acestora a fost derulată într-un ritm destul de rapid.

„Solvency II este un mod mai complex de gestionare a riscurilor pentru asigurători şi într-adevăr implementarea acestuia a fost realizată pe repede înainte comparativ cu sistemul bancar, de exemplu, care a trecut la un astfel de sistem mai devreme“, a declarat Marius Popescu, vicepreşedinte al UNSAR.

Solvency II înseamnă o corelare mai strânsă între riscurile asumate şi capitalul fiecărui asigurător, astfel că în funcţie de profilul de risc anumite companii ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la acţionari. Acţionarii străini ai asigurătorilor locali au adus circa 70 de milioane de euro anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO