Bănci și Asigurări

ASF: În 2016 au fost avizate 186.579 dosare de daună

Cele mai numeroase operaţiuni de reconstatare se identifică în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Cele mai numeroase operaţiuni de reconstatare se identifică în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Autor: Mediafax

29.05.2017, 00:06 180

Totalul dosarelor de daună avizate pe parcursul anului 2016 s-a ridicat la 186.579, cu un minim de 8.303 dosare avizate per societate şi un maxim de 55.583 de dosare avizate per societate, potrivit informaţiilor primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de la societăţile autorizate să emită poliţe RCA.

Aceste puncte de minim şi de maxim coincid cu societăţile care au un număr minim, respectiv un număr maxim de constatatori. Numărul de dosare de daună deschise în 2016 este de 278.093.

ASF a publicat o analiză a activităţii de constatare şi reconstatare a daunelor despăgubite în baza poliţelor RCA, din perspectiva eficienţei şi costurilor acestei activităţi. Această statistică nu cuprinde: dosarele de daună care nu au fost finalizate în anul de referinţă, dosarele de daună din activitatea FGA, precum şi dosarele de daună aferente activităţii unuia dintre asigurătorii ce desfăşoară activitate în prezent şi care nu a raportat această statistică.

„În urma centralizării datelor aferente anului 2016, colectate de la societăţile de asigurări - în estimarea acestora - a rezultat faptul că pentru 8 societăţi din cele 9 care sunt autorizate RCA, un constatator de daune, la nivelul pieţei de asigurări RCA, a finalizat în medie un dosar pe zi“, se arată în analiza ASF.

Totalul numărului de constatatori la nivelul pieţei RCA a fost anul trecut de 727 de persoane, iar numărul acestora a variat de la un minim de 42 de persoane per societate la un maxim de 160 de persoane per societate.

Există cazuri în care societăţile folosesc acelaşi personal pentru activitatea de constatare, acest serviciu fiind externalizat către o societate specializată.

La nivel naţional, gradul de ocupare al constatatorilor (număr de dosare avizate/număr de constatatori) a fost, în medie, de 257 de dosare/constatator în anul 2016 şi a variat de la 99 de dosare/persoană/an la 537 de dosare/ persoană/an.

În ceea ce priveşte timpul mediu estimat alocat unei constatări, acesta a variat în 2016 de la 10-12 minute la 60 de minute/constatare. Din statistica timpilor medii estimaţi corelată cu calculul indicatorului grad de ocupare per zi sau per oră, reiese că toate societăţile au putut efectua activitatea de constatare fără să înregistreze suprasolicitări de program.

Din punctul de vedere al costurilor aferente procesului de constatare, au fost identificate variaţii destul de ridicate între societăţi, de la 40 de lei cheltuială directă şi indirectă/constatare la 1.240 de lei cheltuială directă şi indirectă/constatare.

În ceea ce priveşte cel mai mare număr de reconstatări raportate la totalul dosarelor de daună avizate, acesta s-a ridicat la 5.303, iar cea mai mare pondere a reconstatărilor în totalul dosarelor de daună avizate a fost de 32,18%.

Datele referitoare la distribuţia geografică privind punctele de constatare, constatatorii, constatările, dosarele avizate şi reconstatările din 2016 relevă faptul că cele mai multe puncte de constatare la nivel naţional se regăsesc în regiunea Centru (113 puncte de constatare), iar cel mai mare număr de constatatori este în zona Bucureşti-Ilfov (119 constatatori). La nivel naţional se observă o distribuţie relativ uniformă a numărului de constatatori, iar frecvenţa cea mai ridicată a constatărilor la nivel naţional se înregistrează pentru zona Bucureşti-Ilfov pentru toate societăţile de asigurare. Pentru această zonă, cel mai ridicat grad de ocupare al unui constatator este de 709 dosare.

Cele mai numeroase operaţiuni de reconstatare se identifică în regiunea Bucureşti-Ilfov. ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO