Bănci și Asigurări

ASF şi-a dublat anul trecut excedentul, la 36,5 milioane lei, din nerealizarea investiţiilor

ASF şi-a dublat anul trecut excedentul, la 36,5 milioane...

Autor: Raluca Ghinea

18.02.2016, 14:13 227

În 2014, ASF a avut un excedent de peste 18 milioane lei, iar cu un an în urmă a consemnat un deficit de aproape 10 milioane lei.

Autoritatea a realizat anul trecut venituri de 157,3 milioane lei, în scădere cu 5,2% faţă de 2014, pe fondul reducerii contribuţiilor entităţilor supravegheate, cu 5% peste nivelul bugetat, potrivit execuţiei bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers, se arată într-un comunicat al ASF.

Contribuţia sectorului Piaţa de Capital la veniturile ASF a scăzut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzacţiilor bursiere, a diminuării numărului şi volumului ofertelor publice de cumpărare/preluare, precum şi a reducerii cu până la 75% a comisioanelor, tarifelor şi taxelor aferente reglementării şi supravegherii pe piaţa de capital, operate începând cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzacţiile derulate pe pieţele reglementate şi pe sistemele alternative au scăzut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vânzare, dar şi de cumpărare/preluare s-au redus cu peste 90% în absenţa derulării unor oferte semnificative.

Sectorul asigurărilor şi cel al pensiilor private au avut contribuţii în creştere cu 27%, respectiv cu 17%, inclusiv datorită recuperării unor restanţe din 2014.

Cheltuielile totale au fost anul trecut de 120,7 milioane lei, în scădere cu peste 18% faţă de 2014 şi cu 22% sub nivelul bugetat.

Investiţiile realizate în 2015 au reprezentat 27% din suma bugetată, din cauza întârzierilor survenite în cadrul procedurilor de achiziţie publică aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate şi de implementare a unui sistem modern de procesare a petiţiilor de la consumatori, acestea urmând să fie realizate în 2016.

Cheltuielile de personal s-au diminuat cu peste 21%, în condiţiile implementării unei organigrame mai simple, bazată pe un număr mai mic de trepte ierarhice, şi reducerii numărului de angajaţi. Cele cu bunuri şi servicii au fost mai mici cu 3% faţă de 2014, două capitole importante reprezentând contribuţia ASF în cadrul proiectului BSR de auditare a societăţilor de asigurare şi întreţinerea bazei CEDAM prin care este ţinută evidenţa poliţelor RCA.

Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut aproape de patru ori, ca urmare a contribuţiei la finanţarea unui proiect al Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) privind noile standarde de tranzacţionare MiFIR, a achiziţiei de licenţe şi softuri IT, precum şi a instalării unui nou sistem de securitate pentru accesul în sediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO