Bănci și Asigurări

ASF: Un cutremur major ar costa companiile de asigurări 3 mld.euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Anelis Baciu

10.07.2014, 19:08 782

O catastrofă naturală majoră de ti­pul unui cutremur care ar provoca pa­gu­be tuturor clădirilor asigurate ar genera chel­tuieli cu despăgubirile de 13 mi­liar­de de lei (3 mld. euro) pentru com­pa­ni­ile de asigurări, potrivit datelor din ra­portul anual al Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF).

Totuşi, numai o mică parte din va­loa­­­rea despăgubirii maxime potenţiale, adică 10% sau echivalentul a 1,3 mld. lei, ar urma să fie suportată de com­pa­ni­ile de asi­­gurări, marea parte a riscurilor fi­ind ce­da­te în reasigurare. Reasigurarea este obli­ga­to­rie pe segmentul riscurilor de catastrofă.

„Pe zona riscurilor de catastrofă siste­mul funcţionează, iar acest lucru se vede din volu­mul primelor cedate în reasigurare. Reasi­gurarea este foarte importantă. Reţi­ne­­rile proprii ale asigurătorilor sunt în con­tul riscurilor mici şi dese, în timp ce riscurile majore sunt trans­­fe­ra­te în reasigurare şi mai departe în retrocesiune (asigurarea reasi­gură­torului - n. red.). (Dacă nu ar exista reasigurare – n. red.) asigurătorii locali ar trebui să colec­te­ze prime timp de 40 de ani pentru a face fa­ţă unui cutremur catastrofal“, a explicat Gheorghe Grad, director general al bro­kerului SRBA.

Estimarea ASF a fost realizată pe ba­za datelor furnizate de cele 26 de societăţi de asigurare care sunt auto­rizate să subscrie riscuri de catastrofe naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO