Bănci și Asigurări

Asigurarea RCA poate costa chiar si dublu anul viitor

Asigurarea RCA poate costa chiar si dublu anul viitor
09.12.2008, 17:33 88

Politele de asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor costa anul viitor chiar si dublu in cazul unor companii, potrivit preturilor publicate de asiguratori pe site-uri.

Pentru persoanele fizice asigurarile RCA se scumpesc cu pana la 88%, iar pentru persoane juridice cu pana la 96%.
O singura companie a aplicat insa pana acum astfel de cresteri, la restul companiilor majorarile fiind in general intre 10 si 20%.
Pentru persoane fizice, o asigurare RCA pentru o masina cu o capacitate a motorului de 1.200-1.400 de centimetri cubi costa intre 204 si 580 de lei anul viitor, iar pentru companii intre 396 si 660 de lei.
"In primul rand, scumpirea RCA a fost determinata de schimbarea prevederilor legislative. Limitele de despagubire pentru 2009 au crescut atat pentru vatamari corporale, cat si pentru daune materiale, deci cresterea tarifelor de prima este fireasca. De asemenea, tot mai multi romani calatoresc in strainatate, iar despagubirile din afara tarii sunt de multe ori mai mari decat in Romania, mai ales cele pentru vatamari corporale si daune morale", a declarat Adina Bacioiu, directorul general adjunct al Ardaf, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata RCA.
In 2009, limitele de despagubire ale companiilor care vand asigurari RCA vor fi de 300.000 de euro pentru daune materiale si de 1,5 milioane de euro pentru vatamari corporale, dublu fata de anul acesta.
In 2010 limitele vor ajunge la 500.000 pentru daune materiale si de 2,5 milioane de euro pentru vatamari corporale.
In Romania ponderea vatamarilor corporale in totalul despagubirilor acordate pentru politele RCA este foarte redusa, de cateva procente, spre deosebire de situatia din tarile dezvoltate, unde in urma unui accident persoana ranita ii poate cere vinovatului despagubiri de ordinul milioanelor de euro. Pe de alta parte, in aceste state asigurarile RCA sunt mai scumpe decat in Romania.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a autorizat 16 companii sa vanda asigurari RCA in 2009: ABC Asigurari, Allianz-Tiriac, Asiban, Ardaf, Asirom, Euroins (fosta Asitrans), BCR Asigurari, BT Asigurari, Carpatica Asig, Clal, Generali, Interamerican, Omniasig, OTP Garancia, Astra si Unita.
In prezent, Unita nu poate vinde RCA, deoarece Comisia i-a interzis temporar activitatea.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO