Bănci și Asigurări

Asigurările de viaţă sunt mai profitabile pentru brokeri: comisionul mediu este de 23%

Asigurările de viaţă sunt mai profitabile pentru...

Autor: Anelis Baciu

18.06.2015, 00:00 486
Brokerii de asigurări au încasat venituri de 240 milioane de lei (54 mil. euro) în primele trei luni ale acestui an, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Brokerii au încasat un comision mediu de 18,5% din vânzarea de poliţe generale, în timp ce intermedierea de asigurări de viaţă le-a adus un câştig de 23%. Deşi intermedierea poliţelor de viaţă generează un comision mai mare, ponderea vânzărilor este mult redusă, de circa 3%. Vânzarea de poliţe generale este principala sursă de venit pentru societăţile de brokeraj.
 
Valoarea intermedierilor de poliţe generale a cumulat circa 1,2 miliarde de lei în primele trei luni ale anului şi a generat încasări de 232 milioane de lei. Veniturile totale ale brokerilor au urcat mai rapid decât valoarea cumulată a intermedierilor de prime care s-au situat la 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 15% faţă de primul trimestru al anului trecut. Brokerii au câştigat constant cotă de piaţă în perioada de criză, iar la finalul primului trimestru au ajuns la un grad de intermediere de peste 70%. Comisioanele pe care asigurătorii le plătesc pentru intermedierea poliţelor este principala sursă de venit pentru brokeri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO