Bănci și Asigurări

Asigurările din teritoriu la raport. Azi, poliţele de sănătate. Patru judeţe dau tonul în piaţă şi generează 90% din subscrieri

Asigurările din teritoriu la raport. Azi, poliţele de...

Autor: Anelis Baciu

30.07.2015, 00:05 335

Bucureştiul şi judeţele Timiş, Prahova şi Sibiu au generat anul trecut subscrieri din asigurări de sănătate de 69 milioane de lei (16 milioane de euro), adică aproape 90% din afacerile asigurătorilor pe acest segment, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Datele includ atât subscrierile din asigurări de sănătate încadrate de ASF la categoria poliţelor generale, cât şi asigurările de sănătate încadrate la clasa asigurărilor de viaţă. Piaţa asigurărilor de sănătate s-a situat anul trecut la circa 80 milioane de lei.

Capitala este de departe polul de concentrare al vânzărilor de asigurări de sănătate, primele brute subscrise cumulând 52 milioane de lei (12 milioane de euro) anul trecut, adică mai mult de jumătate din totalul subscrierilor pe acest segment.

Bucureştiul este de altfel principala sursă de business pentru asigurători şi se află pe primul loc după veniturile din prime la toate categoriile de poliţe.

Pe poziţiile următoare, cu subscrieri de opt ori mai mici, se situează două judeţe din zona de vest a ţării - Timiş şi Arad. Companiile de asigurări au raportat afaceri din poliţe de sănătate de puţin peste 6 milioane de lei în fiecare din aceste judeţe anul trecut.

Businessul cu asigurări de sănătate este influenţat, ca şi în cazul celorlate tipuri de poliţe, de nivelul de dezvoltare al judeţului şi merge mai bine în regiunea Capitalei şi Transilvaniei, zone  care au atras cele mai multe investiţii. Poliţele de sănătate sunt încheiate de regulă de către companii în beneficiul propriilor angajaţi.

În Prahova, judeţul campion la poliţe auto obligatorii, subscrierile din poliţe de sănătate au adunat numai 3 milioane de lei, în timp ce în Sibiu primele subscrise au fost de două ori mai mici.

Judeţul Cluj, care se poziţionează de regulă printre judeţele fruntaşe la asigurări, de abia a prins locul zece în clasament, cu subscrieri din poliţe de sănătate de 900.000 de lei, la distanţă de doar 100.000 de lei faţă de judeţul Argeş. Primele mai mici raportate în Cluj în compa­raţie cu alte judeţe creează un fapt surprinzător, dat fiind că în zonă sunt multe companii mari care ar putea fi clienţi pe acest segment pentru asigurători.

Clujul are, după Bucureşti, cel mai mare număr de companii din ţară, peste 32.000, iar circa 150.000 de oameni lucrează în firmele clujene. Fujikura Automotive, Emerson, Terapia se numără printre cele mai mari companii din judeţ atât după numărul de salariaţi, cât şi după cifra de afaceri.

Asigurările de sănătate sunt considerate unul dintre segmentele vedetă în piaţa de profil în anii următori. Companiile văd o creştere anuală a vânzărilor de poliţe de sănătate de 20-25%, mai ales în condiţiile majorării deductibilităţii de la 250 de euro la 400 de euro, atât la angajator, cât şi la angajat aprobate recent de deputaţi.

Majorarea deductibilităţii a atras şi interesul unor jucători care nu erau prezenţi pe această piaţă, aşa cum este şi cazul NN Asigurări (fosta ING Asigurări).

Principalii clienţi vizaţi de asigurători pentru poliţele de sănătate sunt companiile care le-ar putea achiziţiona pentru angajaţii lor în locul abonamentelor la clinicile private de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO