Bănci și Asigurări

Asigurătorii au contribuit cu 43% la veniturile ASF din primele şase luni

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Anelis Baciu

07.08.2015, 00:04 179

Companiile de asigurări au contribuit cu 35 milioane de lei la veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în perioada ianuarie-iunie, adică 43% din veniturile totale ale instituţiei. Industria asigurărilor a avut astfel cea mai mare contribuţie la bugetul semestrial al ASF, depăşind contribuţia pieţei de capital (31%) şi a sectorului pensiilor private (24%).

Creşterea sumelor încasate de la asigurători a venit ca urmare a încasării debitelor restante de anul trecut, dar şi datorită creşterii volumului primelor subscrise pe segmentul asigurărilor auto obligatorii (RCA). Companiile de asigurări plătesc anual la ASF o cotă de 0,3% din primele brute încasate.

ASF a închis primele şase luni ale anului cu un excedent de 23 milioane de lei, de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care a înregistrat cheltuieli de 58 milioane de lei, cu 30% mai mici decât veniturile. Beneficiarul celei mai mari părţi din profitul ASF este statul, de vreme ce autoritatea are obligaţia de a vira 80% din excendent la bugetul de stat.

Deşi în scădere cu 20% cheltuielile cu personalul au înghiţit peste jumătate din veniturile semestriale ale ASF, echivalentul a 45 milioane de lei. Reducerea cheltuielilor cu personalul a fost justificată de ASF prin reducerea numărului de salariaţi cu 150 de persoane şi prin ajustarea salariilor. Instituţia are în prezent circa 360 de salariaţi, potrivit calculelor ZF.

Totodată au fost eliminate primele de vacanţă şi sărbători, alocaţiile pentru locuinţe, precum şi plata sporului de vechime şi a orelor suplimentare.

Pe de altă parte, s-au plătit prime pe proiecte precum testul de stres din asigurări sau restructurarea ASF, 67 de angajaţi ai ASF beneficiind de sume suplimentare în valoare de un milion de lei în primele şase luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO