Bănci și Asigurări

Asigurătorii au plătit 470 mil. lei despăgubiri în 2014 pentru vătămări corporale şi daune morale

Asigurătorii au plătit 470 mil. lei despăgubiri în...

Autor: Ciprian Botea

23.03.2015, 18:01 437

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi daune morale au crescut de 11 ori din 2008 încoace şi au ajuns să reprezinte un sfert din sumele achitate de asigurători în contul poliţelor auto obligatorii.

Companiile de asigurări au plătit despăgubiri pentru daune morale şi vătămări corporale pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA) de 470 milioane de lei (105 mil. euro) anul trecut, cu o treime peste nivelul din 2013. Pon­derea daunelor nepatrimoniale a urcat de la 18% la 24% din totalul despăgubirilor achitate pe poliţe auto obligatorii, potrivit datelor Autorităţii de Su­pra­­veghere Financiară (ASF).

Sumele achitate ca despăgubiri pentru vătămări corporale şi decese au crescut de 11 ori în ultimii şase ani, de la un nivel de numai 41 mil. lei în 2008, pe măsură ce tot mai mulţi păgubiţi încep să conştientizeze că o simplă poliţă RCA (care costă puţin peste 100 de euro) acoperă mai mult decât daunele materiale. Ponderea daunelor nepatrimoniale în totalul despăgubirilor RCA era de numai 3% în 2008. „La nivelul anului 2014, despăgubirile plătite pentru vătămări corporale şi deces reprezintă circa 24% din valoarea despăgubirilor totale plătite. Circa 70% dintre acestea reprezintă despăgubiri plătite pentru daune morale“, au precizat la solicitarea ZF reprezentanţii ASF.

Despăgubirile totale achitate de companiile locale de asigurări pe poliţe auto obligatorii au crescut cu circa 2% anul trecut, la aproape 1,96 miliarde de lei. Acestea deţin o pondere de 48% din totalul daunelor achitate pe segmentul asigurărilor generale.

Cele mai mari daune RCA au fost achitate, în ordine, de Astra (339 mil. lei), Car­pa­tica (315 mil. lei), Euroins (293 mil. lei) şi Omniasig (224 mil. lei). Aceste companii se află şi în fruntea clasamentului în funcţie de primele brute subscrise pe acest segment. În cazul Euroins şi Carpatica poliţele RCA reprezintă 80-90% din subscrieri.

Creşterea daunelor pentru vătămări şi decese din ultimii ani vine şi pe fondul unor schimbări de legislaţie. Pentru a alinia legislaţia locală la cea europeană, CSA (fosta autoritate de supraveghere a asigurărilor) a majorat nivelul maxim al unei daune nepatrimoniale de la 750.000 de euro la 5 mil. euro, iar pe cel al daunelor materiale de la 150.000 de euro la un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO