Bănci și Asigurări

Asigurătorii finanţează 4% din datoria internă a statului. Fondurile de pensii private ajung la 8%

Asigurătorii finanţează 4% din datoria internă a...

Autor: Anelis Baciu

24.07.2014, 00:05 173
Companiile locale de asigurări deţineau în luna decembrie a anului trecut 4,2% din datoria internă guvernamentală, adică 4,7 miliarde de lei (1,1 mld. euro), potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Practic, asigurătorii au finanţat 2% din datoria guvernamentală totală (internă şi exter­nă), care s-a situat la 255 miliarde de lei (57 mld. euro) anul trecut.
 
Dintre toate entităţile care se află sub supravegherea ASF, fondurile de pensii au cea mai mare pondere a finanţării datoriei interne, plasamentele în titluri de stat ale acestora ajungând la 7,6% sau echivalentul a 8,5 miliarde de lei anul trecut.
 
Cumulat însă companiile de asigurări, fondurile de pensii şi organismele de plasament colectiv deţin aproximativ 15% din datoria internă a statului şi 7% din datoria guvernamentală totală.
 
„Plasamentele în titluri de stat au avut în permanenţă o pondere semnificativă în portofoliile investiţionale ale tuturor entităţilor reglementate şi supravegheate de ASF, fiind o sursă importantă şi stabilă de finanţare a deficitului bugetului public. În afară de titluri de stat, organismele de plasament colectiv aveau deţineri importante de obligaţiuni municipale“, explică ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO