Bănci și Asigurări

Asigurătorii mari încep să recupereze terenul pierdut în criză: primii zece au revenit la peste 80% din subscrieri

Asigurătorii mari încep să recupereze terenul pierdut...

Autor: Anelis Baciu

16.10.2014, 21:00 202

Companiile mari de asigurări au câştigat cotă de piaţă în ultimii doi ani în detrimentul asigurătorilor mici, primele subscrise de cele mai mari zece companii depăşind nivelul de 80% pentru prima dată de la declanşarea crizei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor (ASF).

Dacă în 2007 primele zece companii din piaţă ajunseseră să controleze 82% din primele subscrise, doi ani mai târziu, în 2009, anul în care criza a fost simţită cel mai acut, primii zece asigurători mai aveau 77% din piaţă. Practic, în numai doi ani asigurătorii mari au pierdut cinci puncte procentuale din cota de piaţă.

„Nu consider că vom vedea evoluţii spectaculoase în ceea ce priveşte concentrarea din piaţa asigurărilor, în condiţiile în care se va păstra structura actuală. Depinde însă ce se va întâmpla cu piaţa în următoarea perioadă, dacă vor mai fi intrări sau ieşiri. Eu nu exclud astfel apariţia unor astfel de mişcări“, a declarat Cristian Fu­ga­ciu, director general al brokerului Marsh.

Concentrarea pieţei de asigurări a început să încetinească în perioada crizei, pentru că o bună parte din asigurătorii mari au încercat să-şi mai cureţe din portofolii şi şi-au redus expunerea pe unele clase. Totodată, scăderea afacerilor asigurătorilor mari fusese generată de reducerea tarifelor, în special pe segmentul asigurărilor auto obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO