Bănci și Asigurări

Asigurătorii nu reuşesc să scape de presiunea daunelor auto

Asigurătorii nu reuşesc să scape de presiunea daunelor...

Autor: Anelis Baciu

26.09.2014, 19:00 236
Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) sunt produsele care dau cele mai multe bătăi de cap asigurătorilor, cu o pondere a despăgubirilor achitate de 90% din primele câştigate, potrivit datelor de la jumătatea anului agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Faţă de luna septembrie a anului trecut rata daunei a urcat cu 20 de puncte procentuale.
 
Dacă sunt adăugate şi cheltuielile cu forţa de vânzare şi cele administrative, asigurătorii ajung la o rată combinată de 130%, adică la pierdere din vânzarea de astfel de poliţe. Asigurătorii se plâng în principal de creşterea daunelor morale şi de frecvenţa foarte mare a acestora. Şi rata de despăgubire pentru poliţele Casco a depăşit nivelul de 82% din valoarea primelor în iunie, însă frecvenţa daunelor este mai mică. Comparativ cu finalul lunii septembrie rata de daună pe Casco a scăzut cu circa 6 puncte procentuale. Daunalitatea creşte şi pe nişa asigurărilor împotriva incendiilor şi calamităţilor naturale, deşi rata este încă redusă pe acest segment. Dacă anul trecut circa o cincime din încasări se întorcea la clienţi, în prezent despăgubirile achitate s-au apropiat de o treime.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO