Bănci și Asigurări

Asigurătorii nu sunt interesaţi să vândă poliţe obligatorii la locuinţe din cauza comisionului redus

Asigurătorii nu sunt interesaţi să vândă poliţe obligatorii la locuinţe din cauza comisionului redus

Autor: Adrian Dumitrache

15.10.2012, 12:03 314

"Lipsa de interes a asigurătorilor pentru vânzarea acestor poliţe este un lucru normal, în condiţiile în care ei abia reuşesc să îşi vândă propriile poliţe în contextul economic actual. Nu cred că vom vedea asigurători interesaţi să vândă aceste poliţe obligatorii în condiţiile actualului nivel al comisionului încasat", a spus Jantea la o conferinţă pe teme de specialitate.

Comisionul pentru intermedierea unei poliţe de asigurare obligatorie este de 10% din valoarea primei, respectiv un euro sau doi euro pe an, în funcţie de tipul construcţiei.

Jantea a adăugat că, fiind obligatorii, poliţele emise de PAID trebuie încheiate, nu vândute.

"Spre exemplu, orice proprietar de locuinţă are şi un contract de furnizare a energiei electrice, prin intermediul căreia achită şi taxa pentru radio. În acest mod ar putea fi colectată şi prima de asigurare pentru poliţa emisă de PAID", a spus Jantea.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Cornel-Coca Constantinescu, a spus că analizează posibilitatea securizării Fondului de Garantare, inclusiv prin asigurarea riscului de intrare în insolvenţă a unei societăţi de asigurare ca urmare a producerii unei catastrofe naturale în România.

El a motivat această iniţiativă pe fondul insuficientei capitalizări a societăţilor de asigurare pentru susţinerea riscurilor de catastrofă, în condiţiile în care în 2011 a crescut volumul primelor subscrise aferente asigurărilor de locuinţe.

La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurări de incendiu (clasa VIII din grupa asigurărilor generale) au scăzut cu 10%, la 544,69 milioane lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, denumite PAD, au fost emise în iulie 2010.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Poliţele emise de PAID sunt vândute fie online, fie prin intermediul acţionarilor, prin reţeaua de distribuţie a acestora, activitate pentru care este încasat un comision.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

La finele lunii septembrie, portofoliul PAID număra la 302.180 de poliţe, de la un maxim 800.000 în august 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO