Bănci și Asigurări

Asiguratorii platesc mai multe daune pentru vatamari

15.04.2010, 23:03 112

Despagubirile platite de asiguratori pentru vatamari corporalein urma accidentelor auto au urcat rapid in ultimul an si jumatate,unele depasind pragul de un milion de euro, potrivit lui LiviuStoicescu, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule dinRomania (BAAR).

Cel mai mult ii costa pe asiguratori accidentele auto care auloc in afara Romaniei, deoarece in unele tari ale UE despagubirilecare pot fi platite pentru vatamari corporale si daune morale suntnelimitate. Procesele intentate de pagubiti pot dura ani de zile.Despagubirile sunt platite in baza politelor de raspundere civilaauto.

"Avem acum o cerere pentru o despagubire de un milion de euro,dupa ce un TIR inmatriculat in Romania a lovit doua femei inItalia, din care una a murit, iar cealalta este grav ranita",explica Stoicescu, care ocupa si pozitia de director de asigurariauto al Omniasig, a doua companie din piata locala a asigurarilor.In ultimul an si jumatate, spune el, compania a inregistrattrei-patru cazuri de daune foarte mari pentru vatamri corporale, inconditiile in care in anii trecuti acestea erau mult maiputine.

"In termenii unui asigurator, un deces nu costa atat de mult cao vatamare corporala grava. De exemplu, daca pentru un decesplatesti un milion de euro, suma se dubleaza sau se tripleaza dacapersoana respectiva ramane paralizata."

In anii trecuti despagubirile platite pentru vatamari corporalesi daune morale reprezentau doar cateva procente din sumele platitede asiguratori pentru polite RCA. In prezent insa ponderea acestoratrece de 10%. In 2009 firmele de asigurari au platit despagubiri de1,5 mld. lei pentru polite RCA, in crestere cu 28% fata de 2008.Dauna medie pe accident a urcat cu 21%, pana la 4.500 de lei.Primele brute subscrise din polite RCA au fost de peste 2,2 mld.lei, in crestere cu 26%.

"Accidentele auto cu vatamari corporale in care sunt implicatemasini asigurate in Romania au loc cel mai des in Spania, Italia,Germania, Franta si Grecia, dar cele mai mari despagubiri s-auplatit in Anglia si Luxemburg, insa aici cazurile au fostpunctuale", explica presedintele BAAR.

BAAR este o asociatie profesionala a asiguratorilor autorizatisa vanda polite RCA. Astfel de asociatii exista in toate tarile UE.De la 1 iulie 2009 soferii implicati in accidente auto usoare, faravatamari corporale pot rezolva situatia prin procedura de constatamiabil, fara a mai sta la cozile de la politie. Potrivit Comisieide Supraveghere a Asigurarilor, circa 58% din soferi au utilizataceasta procedura. In total, peste 109.000 de dosare de dauna aufost solutionate prin constat amiabil, din 188.000 de dosare, cateau primit asiguratorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO