Bănci și Asigurări

Asigurătorii s-au pregătit pentru daune viitoare cu 2,8 mld. lei

Asigurătorii s-au pregătit pentru daune viitoare cu 2,8...

Autor: Ciprian Botea

04.05.2015, 00:04 159

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (asociaţia asigurătorilor locali), care deţin 90% din piaţă, aveau la finalul anului trecut rezerve de 2,8 miliarde de lei în contul dosarelor de daună avizate şi neavizate pe segmentul asigurărilor generale, cu circa 100 de milioane de lei peste nivelul din anul anterior.

Cea mai mare parte a rezervelor de daună a fost constituită în contul poliţelor de asigurări auto, care de altfel înregistrează şi cea mai mare daunalitate şi sunt şi cea mai mare sursă de pierderi pentru piaţa asigurătorilor, care nu a mai avut profit la nivel agregat de circa un deceniu. Poliţele auto reprezintă circa trei sferturi din piaţa de asigurări generale.

Rezervele constituite în contul poli­ţelor auto facultative (Casco) se ridicau la aproape o jumătate de miliard de lei la finalul anului trecut, în timp ce în con­tul asigurărilor auto obligatorii (RCA) fuseseră constituite rezerve de aproape 1,8 miliarde de lei.

Peste un miliard de lei din rezervele pe RCA erau constituite în contul daunelor avizate, adică pentru plăţi certe efectuate în viitor.

Rezerve de daună importante erau constituite şi pe segmentul property, respectiv 215 milioane de lei. Asigu­rătorii din UNSAR au plătit anul trecut despăgubiri de 200 milioane de lei pe segmentul property, adică un sfert din primele câştigate, în timp ce pe poliţe auto despăgubirile au depăşit 3,4 miliarde de lei, adică 80% din primele brute câştigate.

Rezerva de daune se calculează lunar, în baza estimărilor pentru avizările de daune primite de asigurător, iar fondul creat trebuie să fie suficient pentru acoperirea plăţii acestor daune. Ele­men­tele care se iau în considerare la cal­culul rezervei de daune sunt valoarea estimată a despăgubirii pentru dauna avizată, costurile de lichidare a daunelor, valoarea recuperărilor şi a regreselor.

Asigurătorii trebuie să menţină rezerve şi pentru daunele refuzate la plată dacă păgubitul a acţionat asigurătorul în instanţă. Asigurătorii sunt obligaţi să menţină o evidenţă separată a rezervelor de daune neavizate.

Constituirea de rezerve de daună subevaluate şi transferul defectuos în reasigurare sunt două dintre elementele principale în scandalurile care au lovit piaţa asigurărilor la începutul acestui an - intrarea Astra sub administrare specială şi a Carpatica Asig în redresare financiară pe bază de plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO