Bănci și Asigurări

Asigurătorii se bat pentru 750.000 de clienţi care şi-au făcut poliţă RCA pe şase luni în iarnă

Asigurătorii se bat pentru 750.000 de clienţi care şi-au făcut poliţă RCA pe şase luni în iarnă

Asigurătorii se bat pentru 750.000 de clienţi care şi-au făcut poliţă RCA pe şase luni în iarnă

Autor: Ciprian Valentin Botea

28.06.2011, 00:04 1102

Aproximativ 750.000 de şoferi se pregătesc să-şi înnoiască deluna viitoare poliţele de răspundere civilă auto (RCA) încheiate peo perioadă de şase luni în campania de iarnă, astfel că mulţiasigurători îşi tentează în continuare clienţii cu tarifereduse.

Lupta între asigurători rămâne aprigă: tarifele sunt la niveluldin campania din iarnă, când majoritatea jucătorilor veniseră cureduceri de 20%-25% faţă de standardele de atunci.

Fănel Plopeanu, managing partner la compania de consultanţă în asigurări Senecta Consulting: Asigurătorii care vând poliţe RCA au statistici pe baza cărora stabilesc primele şi îmi e greu să cred că o companie care practică tarife mici are doar un portofoliu de asiguraţi cu rată de daună foarte mică.Maimult de 1,8 milioane de poliţe de asigurare obligatorie aautovehiculelor au fost vândute în perioada campaniei de iarnă,arată datele CSA. Circa 40% din şoferi preferă să încheie asigurarepe o perioadă de şase luni. Astfel, în 2010 s-au emis 6,5 milioanede poliţe RCA, în timp ce numărul autovehiculelor asigurate este denumai 4,5 milioane.

Preţurile poliţelor RCA diferă însă semnificativ de la ocompanie la alta, acelaşi asigurat putând să plătească, de exemplu,pentru o poliţă încheiată pe şase luni pentru un autovehicul cumotor de 1.400 de centimetri cubi de la circa 150 de lei până la600 de lei.

"E surprinzător că apar asemenea diferenţe. E o situaţieanormală. Asigurătorii care vând poliţe RCA au statistici pe bazacărora stabilesc primele şi îmi e greu să cred că o companie carepractică tarife mici are doar un portofoliu de asiguraţi cu rată dedaună foarte mică. Acoperirea prin reasigurare poate fi doar osoluţie pe termen scurt", comentează Fănel Plopeanu, managingpartner la compania de consultanţă în asigurări SenectaConsulting.

De exemplu, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică de1.400 de centimetri cubi un şofer în vârstă de 35 de ani dinBucureşti plăteşte circa 135 de lei pentru o poliţă încheiată laCarpatica Asigurări sau Euroins, dar tariful ajunge la 435 de leiîn cazul Allianz-Ţiriac, potrivit datelor brokerului de asigurăriOtto Broker.

Diferenţele sunt mai mari în cazul şoferilor mai tineri,aceştia fiind consideraţi mai riscanţi. De exemplu, un asigurat învârstă de 23 de ani plăteşte pentru un autovehicul cu o capacitatede 1.400 de centimetri cubi o primă de asigurare pe şase luni de136 de lei la Carpatica, dar tariful urcă până la 594 de lei laGenerali.

Primele diferă foarte mult de la o categorie de vârstă la altachiar şi în cadrul aceleiaşi companii. Astfel, la Omniasig un şoferîn vârstă de 23 de ani plăteşte 464 de lei pentru asigurarea unuiautovehicul cu o capacitate cilindrică de 1.400 de centimetri cubi,în timp ce un asigurat cu 12 ani mai în vârstă este taxat cu numai163 de lei.

"Aceste companii şi-au stabilit tarifele în concordanţă cuanalizeze statistice pe care le deţin. S-a văzut că aceastăcategorie de vârstă reprezintă un factor de risc mai mare", explicăPlopeanu.

Asigurările RCA reprezintă o piaţă de peste 500 mil. euro,însemnând o treime din totalul pieţei de asigurări generale.Asigurătorii au redus cu circa 20-25% tarifele poliţelor deasigurare obligatorie a autovehiculelor la începutul acestui anpentru a atrage mai mulţi clienţi cărora să le vândă ulterior şialte produse.

"RCA rămâne un segment care ar putea fi tentant pentru ca uniiasigurători să încerce să câştige uşor volum de afaceri, dar ceeace am văzut în această perioadă de criză este canalizarea efortuluiunui număr tot mai mare de companii în direcţia acordării unei maimari atenţii dezvoltării pe segmente de asigurări nonauto", spuneRangam Bir, directorul general al Allianz-Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO