Bănci și Asigurări

Asigurătorii vor avea până la sfârşitul anului o bază de date comună pentru evitarea fraudelor pe CASCO

Asigurătorii vor avea până la sfârşitul anului o...

Autor: Adrian Dumitrache

29.05.2014, 00:05 711

Asociaţia naţională a asigurătorilor (UNSAR) vrea să realizeze până la sfârşitul acestui an o bază de date comună pentru verificarea istoricului daunelor autovehiculelor asigurate prin intermediul poliţelor facultative CASCO, proiect care va fi supus aprobării membrilor în perioada următoare.

„Ideea realizării acestei baze de date este mai veche. Creşterea numărului de fraude şi implicit a sumelor pe care asigurătorii le pierd a obligat practic asigurătorii să pună în practică această bază de date. După ce va fi aprobat de conducerea UNSAR, sperăm ca proiectul să fie finalizat până la finele acestui an. Avem deja ofertele de la furnizorii specializaţi“, a spus Mădălin Roşu, responsabil al Sec­ţiunii auto din cadrul UNSAR.

El a explicat că  epavele auto reintră în circulaţie prin diverse metode şi ulterior se încearcă asigurarea acestora în scopul obţinerii unor sume necuvenite, respectiv prin înscenarea unei daune totale (incendiu, furt sau accident). De asemenea, a amintit că au fost cazuri în care s-a reuşit, pentru aceeaşi serie de şasiu, să fie plătite despăgubiri pentru daună totală de către mai mulţi asigurători într-un anumit interval de timp.

„Vrem să evităm astfel de cazuri prin intermediul acestei aplicaţii IT, unul dintre efecte fiind reducerea despăgubirilor plătite şi, implicit, reducerea tarifelor de primă“, a spus Roşu. El a estimat valoarea potenţialelor fraude din domeniul auto la circa 90 milioane de euro.

Prezentă la eveniment, Maria Boghian, director de dezvoltare al Asisoft, a afirmat că, pentru asigurătorii din România frauda este o problemă importantă dacă nu este prevenită sau, eventual, descoperită.

„Atunci când se doreşte performanţă, nu clientul este cel care trebuie să suporte diferenţa de la neperformanţă la performanţă“, a spus Boghian.  Ea a afirmat că, în urma unui calcul simplu bazat pe datele oficiale, în medie, o companie de asigurări pierde 15.000 de euro pe zi în urma fraudelor.

„Este foarte mult. Asigurătorul trebuie să facă business, trebuie să aibă profit, nu pierderi. Pentru a deveni profitabili, asigurătorii trebuie să îşi ia câteva măsuri de protecţie - programe de detectare a fraudei. Anul trecut, soluţiile Asisoft au respins de la subscriere circa 75 milioane de euro“, a mai spus reprezentantul companiei.

Piaţa locală a asigurărilor a atins 8,29 mld. lei în 2013, cu 0,4% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale Auto­rităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Pe segmentul asigurărilor generale, care au însumat 6,64 mld. lei, cea mai mare parte a primelor subscrise s-a înregistrat pe clasa RCA (răspundere civilă auto), cu o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 mld. lei. Avansul primelor RCA în 2013 a fost de 15,5%.

A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, cu o cotă de 27%, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, în scădere cu 6,33% faţă de anul 2012.

În privinţa despăgubirilor, sumele plătite de asigurători pentru segmentul asigurărilor generale au fost de 4,198 miliarde de lei, în scădere cu 5,74% faţă de anul 2012. Defalcat, pe RCA s-au plătit daune de 1,925 miliarde de lei, cu 3,37% mai mult faţă de anul 2012.

La poliţele CASCO despăgubirile au scă­zut cu 9,5%, la 1,762 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO