Bănci și Asigurări

Asigurătorul bulgar Dallbogg a primit undă verde de la ASF pentru vânzarea de poliţe RCA

Asigurătorul bulgar Dallbogg a primit undă verde de la...

Autor: Anelis Baciu

27.02.2017, 18:04 356

Compania bulgărească de asigurări Dallbogg a primit avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a demara vânzarea de poliţe auto obligatorii (RCA) pe piaţa locală în baza paşaportului european de liberă circulaţie a serviciilor.

“DallBogg poate oferi servicii pentru clasa X (RCA), începând cu 22 februarie 2017, cu condiţia respectării prevederilor legislaţiei specifice referitoare la asigurările de răspundere civilă auto obligatorii”, a transmis ASF.

Dallbogg nu vrea să fie un jucător agresiv pe RCA, de aceea  şi-a stabilit obiectiv o cotă de piaţă de maximum 2% pentru primul an de operare, potrivit unor declaraţii anterioare pentru ZF ale lui Viorel Vasile, preşedintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR), entitate prin a cărei membri compania bulgărească îşi va vinde produsele.

Dallbogg va plăti comisioane mai mari brokerilor pentru intermedierea poliţelor RCA, de peste 13%, în condiţiile în care trebuie să se diferenţieze de ceilalţi asigurători care lucrează cu brokeri. Dacă de vânzarea poliţelor RCA emise de Dallbogg se vor ocupa cei zece brokeri membri ai (PRBAR), regularizarea daunelor va fi în sarcina companiei Păvălaşcu Risk Consultants, reprezentatul în România al companiei Crawford.

Bulgarii iau în calcul extinderea businessului din România şi pe alte clase de asigurare precum poliţe de locuinţe sau de călătorie. În Bulgaria Dallbogg avea circa 10% din piaţa asigurărilor auto obligatorii la finalul lunii noiembrie a anului trecut, respectiv 58,2 milioane de leva, echivalentul a 134 de milioane de lei (30 mil. euro). Afacerile totale ale Dallbogg din perioada ianuarie-noiembrie 2016 au cumulat 60,7 milioane de leva, echivalentul a aproape 140 milioane de lei.

Deşi a început ca un asigurător specializat  pe segmentul poliţelor de sănătate, în prezent portofoliul Dallbogg este format în proporţie majoritară din RCA. Dallbogg este a doua companie de asigurări din Bulgaria care operează pe piaţa locală, prima fiind Euroins.

Piaţa românească a asigurărilor RCA trece de 3 miliarde de lei anual, fiind prinicipala sursă de business a companiilor locale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO