Bănci și Asigurări

Atac phishing pe numele Ministerului Finanţelor: date de pe card cerute pentru fraudare

Atac phishing pe numele Ministerului Finanţelor: date de pe card cerute pentru fraudare

Atac phishing pe numele Ministerului Finanţelor

Autor: Razvan Voican

05.10.2010, 13:44 154

Un fals mesaj al cărui subiect este "Rambursare inpozit",atribuit Ministerului Finanţelor, a început să circule pee-mailuri, promiţând destinatarilor returnarea unor pretinse sumerezultate în plus din impozite în schimbul furnizării coduluinumeric personal, al numărului cardului, data expirării şi codul desecuritate. Banii ar urma să fie viraţi pe card şi de aceea autoriitentativei de fraudă solicită datele de indentificare. Mesajul falseste semnat "MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE, Serviciul de Comunicaresi Relatii Publice, sef serviciu: Cristian Marin".

Are ataşat un link care conduce la o adresă în care numeleFinanţelor este scris greşit: http://mfirnante.com/refund/. Paginala care se face trimitere implică însă şi numele MasterCard - mareafirmă internaţională de carduri, pagina fiind denumită"Înregistrare pentru serviciul <MasterCard MasterCard SecureCode> şi sugerând astfel în mod fals pagina la care cardurileemise sub sigla MasterCard sunt înrolate pentru tranzacţii onlinesigure.

Invocând o aşa-zisă "secţiune 501(c)" autorii tentativei dephishing promit destinatarilor creduli returnarea unui impozit deaproape 500 de lei. 501(c) este o secţiune în Codul Fiscal americanîn care sunt menţionate asociaţiile şi companiile non-profitexceptate de la plata impozitului.

Este pentru prima dată când se lansează un atac de tip phishingîn numele Ministerului Finanţelor. În ultimii ani, mai multe bănciau fost ţinta unor asemenea atacuri prin care li se solicitauclienţilor date de pe card în vederea realizării de tranzacţiifrauduloase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO