Bănci și Asigurări

Aurul ia ochii românilor, cu randamente de 40% pe an

Mirajul aurului: cu cât creşte preţul, cererea devine mai mare

Autor: Liviu Chiru

09.12.2010, 23:59 256

Aurul a atins săptămâna aceasta noi maxime istorice la cursulBNR, urcând la 147 de lei pentru un gram, cu 40% mai mult decât laînceputul anului.

Deşi tradiţional alternativa plasamentelor în aur este văzută cauna "de siguranţă" şi protecţie împotriva inflaţiei, 2010 este aldoilea an la rând în care metalul preţios oferă randamente greu debătut investitorilor, într-un mediu economic cu creşteri de preţurimodeste.

"Interesul clienţilor pentru plasarea disponibilităţilor înacest activ s-a menţinut pe tot parcursul anului curent, cu vânzărimedii lunare de 450.000 de euro. Cu toate acestea se poate observao accentuare a investiţiilor în aur ca modalitate de diversificarea portofoliilor şi refugiu de siguranţă în special în momentele deincertitudine economică, direct corelate şi cu creşterea preţului",spune Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şiretail din Trezoreria Piraeus Bank. Astfel, pe plan local,momentele de incertudine au fost în iunie-iulie, când euro a urcatla vârful istoric de 4,4 lei, dar şi în toamnă, când Guvernul atrecut de o nouă moţiune de cenzură. În noiembrie vânzările de aurau urcat la 11 kilograme în lingouri şi 500 de monede (acestareprezântând un vârf lunar).

Spre comparaţie, cel mai sigur plasamet în lei - obligaţiunileemise de Ministerul Finanţelor - aduceau la începutul anului unrandament de circa 10%, însă în prezent a coborât la 7%. Un depozitbancar clasic - pentru care statul garantează în limita a 50.000 deeuro - constituit la începutul anului ar fi adus o dobândă de celmult 10%, iar acum dobânzile sunt la 6%-8% pe an.

Nici plasamentele pe Bursa de la Bucureşti, pentru cei cu unapetit de risc mai ridicat, nu au fost anul acesta preaperformante, în condiţiile în care amânarea reluării creşteriieconomice a dezamăgit investitorii. Indicele BET, care urmăreştecele mai lichide 10 titluri de pe Bursă, înregistrează acum ocreştere cu puţin peste 10% faţă de începutul anului. Doar şaseacţiuni marchează în prezent creşteri de peste 40% faţă deînceputul anului.

Au vândut aur de 5 mil. euro în 2010

De la începutul anului grecii au vândut 130 de kilograme de aursub formă de lingouri şi 2.750 de monede de aur British Sovereign,în valoare de 5 milioane de euro. Piraeus este singura bancăcomercială locală care vinde aur clienţilor, importând lingourileprintr-un aranjament cu banca elveţiană Credit Suisse, unul dintrecei mai mari jucători din domeniu pe plan european. Lirele din aursunt "bătute" de UK Royal Mint. Lingourile au masa cuprinsă între 5grame şi 1.000 de grame.

"Cantitatea medie achiziţionată de clienţii noştri a crescut dela 100 de grame şi respectiv trei monede în 2009, la 150 de grameşi opt monede pe parcursul anului curent. Din totalul de 1.600 detranzacţii, 20 reprezintă tranzacţii de peste un kilogram, învaloare totală de două milioane de euro", spune Piciorea. Valoareamedie a vânzărilor lunare a fost anul acesta de 450.000 de euro.Ieri, banca afişa cotaţii de 170 de lei pentru un gram de aur subformă de lingouri, în timp ce o liră britanică era vândută la 1.308lei.

În prezent, banca a extins serviciul de vânzare de aur la 33 deunităţi, din totalul de 186, câte operează. Clienţii pot însă săîncheie tranzacţii în orice unitate a băncii, urmând ca livrareafizică să se facă în una din cele 33 de unităţi. Banca oferă şiservicii de custodie a aurului, adică să păstreze metalul înpropriul tezaur. În aceste condiţii, clienţii pot încheiatranzacţii din orice unitate şi pot de asemenea să vândă ulterioraurul înapoi băncii.

"Au existat numeroase situaţii în care s-au realizat comenzispeciale pentru clienţii care solicitau cantităţi mai mari decâtcele în stoc. Exceptând aceste situaţii, stocul este reînnoit lunarpentru a acoperi tranzacţiile zilnice", precizează Piciorea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO