Bănci și Asigurări

Aurul şi-a temperat declinul anul acesta, argintul a mai pierdut 17%

Aurul şi-a temperat declinul anul acesta, argintul a mai...

Autor: Roxana Pricop

23.12.2014, 00:05 300
Aurul se apropie de finalul de an 2014 cu o scădere de sub 1% faţă de cotaţia de la începutul anului, bilanţ mult mai bun decât în 2013, când s-a ieftinit cu 27,3%. Argintul însă şi-a continuat declinul pe parcursul acestui an, raportând un minus de 17,2% faţă de cotaţia de la începutul anului, care se adaugă la scă­derea de peste 30% din 2013.

În prezent, o uncie de aur se tranzacţionează pe bursa de la Londra la o cotaţie de 1.197 dolari. O uncie este echivalentă cu 31 de grame. La începutul anului, metalul preţios era cotat la 1.204 dolari/uncia, scăderea cotaţiei din acest an fiind alimentată de mutarea investitorilor dinspre active sigure (aşa cum este considerat aurul alături de francul elveţian) spre pieţele de acţiuni în contexul finalizării relaxării monetare de către Banca Centrală a SUA-Fed. Maximul atins de cotaţia aurului în acest an a fost de 1.385 dolari/uncia în martie, pe fondul accelerării conflictului dintre Rusia şi Ucraina, iar minimul a fost atins în noiembrie (1.145 dolari/uncia). La Bucureşti, BNR a cotat ieri un gram de aur la 140,05 lei, mai scump cu 7,7% faţă de începutul anului. Cotaţia în lei a gramului de aur a fost influenţată de întărirea dolarului în raport cu aurul, de circa 10%.

Printre ţările care au profitat de scăderea cotaţiei aurului a fost Rusia. Rusia a fost ţara care a cumpărat cel mai mult aur în trimestrul trei, 55 de tone, arată cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului.

Stocurile de metal preţios ale Rusiei s-au triplat în ultimul deceniu la aproximativ 1.150 de tone. Aceste rezerve i-ar putea oferi Kremlinului forţa necesară pentru a încerca să amortizeze deprecierea importantă a rublei faţă de euro şi dolar, de aproape 30% de la începutul anului. Rezerva de aur a Băncii Naţionale a României a rămas neschimbată de la începutul anilor 2000, la 103,7 tone. BNR e pe locul 35 în lume înaintea băncilor centrale ale Poloniei, Bulgariei, Ucrainei şi Ungariei. Din 1890 până în prezent, BNR şi-a crescut de şapte ori cantitatea de aur aflată în rezervă, însă maximul de aproape 140 de tone a fost înregistrat în 1940, potrivit unei statistici emise de World Gold Council.

Dacă în cazul aurului, retragerea stimulilor financiari ai FED a dus la scăderea preţului, în cazul argintului scăderea cererii din industrie a ali­mentat scăderea cotaţiei. Argin­tul are mai multe întrebuinţări în industrie, iar încetinirea creşterii economice la nivel glo­bal nu a fost de bun augur pentru aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO