Bănci și Asigurări

Austriecii caută mai departe cumpărător pentru Volksbank România

Austriecii caută mai departe cumpărător pentru Volksbank România

German Gref, şeful gigantului rus Sberbank, vrea să folosească Volksbank pentru extinderea în Europa

Autor: Razvan Voican

18.07.2011, 00:02 1045

Banca austriacă Volksbank va con­tinua să caute un cumpărătorpentru fi­liala din Ro­mâ­nia, după ce în noaptea de joi sprevineri a semnat cu ruşii de la Sberbank un acord de principiu pebaza că­ruia urmează să vândă restul afa­ce­rilor diviziei saleregionale Volksbank International.

"Vrem să vindem banca din Româ­nia", a declarat Gerald Wenzel,CEO al Volks­bank, citat de presa austriacă. El a pre­cizat căodată încheiat acordul cu ru­şii pentru celelalte subsi­dia­re dinre­giu­ne, austriecii nu mai văd motive de gra­bă pentru găsireaunui alt cumpărător.

De asemenea, bancherul austriac nu a dorit să explice de ceRomânia a fost exclusă din tranzacţia cu ruşii, afir­mând că artrebui întrebată Sberbank.

Ultimul preţ vehiculat la Viena pen­tru activele VolksbankInterna­tio­nal, mai puţin cele din România - adică însumând circa8,8 mld. euro - era de 570 mil. euro, însă Wenzel a negat suma,spunând că este prea mică. Oricum, tranzacţia dintre Volks­bank şiSberbank va fi cea mai impor­tan­tă afacere de pe piaţa bancară dinre­giu­ne din ultimii ani. Dincolo de va­loare, va marca intrareaîn forţă a ban­che­rilor ruşi în Europa Centrală şi de Est.

German Gref, CEO-ul gigantului rus Sber­bank, a spus căsubsidiarele pre­luate de la Volks­bank International - careacoperă Slovacia, Cehia, Unga­ria, Slovenia, Croaţia,Bosnia-Herţe­go­vina, Serbia şi Ucraina - vor folosi drept bazăpentru viitoarea expan­siune în Europa. România rămâne - cel puţindeocam­da­tă - o pată albă pe harta regională a ru­şi­lor. Gref amenţionat că sunt posibile noi achiziţii.

Tranzacţia cu austriecii ar urma să fie perfectată până lasfârşitul lunii, iar până la sfârşitul anului va avea loctrans­ferul efectiv al activelor.

Vânzarea Volksbank International va ajuta banca-mamă să-şiconsolideze capi­talul, după ce a picat testul euro­pean derezistenţă la stres. În acelaşi context, Volksbank urmează să-şivân­dă şi participaţia minoritară la Raif­feisen International.

Astfel, banca ar putea să-şi susţină în continuare filialalocală, situată pe locul 8 în topul activelor la sfârşitul lui2010, cu o cotă de piaţă de 5,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO