Bănci și Asigurări

Austriecii de la Raiffeisen au avansat-o pe Aurelia Cionga preşedinte al RBL

Austriecii de la Raiffeisen au avansat-o pe Aurelia Cionga preşedinte al RBL

Autor: Ciprian Botea

21.03.2012, 00:04 1268

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL), un jucător de talie mică specializat pe nişa de economisire-creditare în domeniul locativ, a numit-o pe Aurelia Cionga pe poziţia de preşedinte al băncii, ea ocupând anterior funcţia de vicepreşedinte operaţiuni.

Funcţia de preşedinte al RBL rămăsese vacantă din vara anului trecut după ce fostul şef al băncii, Andrei Stamatian, a plecat pe po­ziţia de vicepreşedinte al băncii de stat CEC Bank. Cionga a asigurat în ultimele nouă luni conducerea interimară a RBL.

Ea a fost timp de opt ani, până în 2009, secretatul general al Raiffeisen Bank, coordonând relaţia cu investitorii şi autorităţile de reglementare, iar în urmă cu patru ani a coordonat achiziţia de către austriecii de la Raiffeisen a HVB Banca pentru locuinţe.

Pe poziţia de vicepreşedinte operaţiuni a fost promovat Stelian Stângă, care anterior a deţinut funcţia de director de dezvoltare a activităţii de retail în cadrul Raiffeisen Bank. Stângă are o experienţă de 21 de ani în sistemul bancar.

El şi-a început cariera în cadrul Băncii Agricole în 1991 şi a rămas în bancă şi după preluarea acesteia de către austriecii de la Raiffeisen, ocupând mai multe poziţii în cadrul diviziei de retail.

Cei doi oficiali ai RBL aşteaptă în prezent autorizarea Băncii Naţionale pentru a-şi prelua noile atribuţii. Din echipa de conducere a băncii mai face parte Marius Solescu, care deţine de doi ani funcţia de vicepreşedinte distribuţie.

Pe nişa de economisire-creditare în domeniul locativ sunt active în prezent două bănci: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, pioniera sistemului, lansată în 2004, şi BCR Banca pentru Locuinţe, devenită opera­ţională în 2008.

Cele două bănci aveau la jumă­tatea anului trecut depozite atrase de circa 175 mil euro, însă finanţările acordate clienţilor abia treceau de 11 mil. euro.

Statul susţine acest sistem prin acordarea de prime clienţilor pentru sumele economisite anual, iar unul dintre argumente este tocmai acela că băncile creează un efect de pârghie - prin depozitele atrase de la clienţi sumele sunt multiplicate şi se reîntorc în economie sub formă de credite pentru investiţii imobiliare. Prima este de 25% din suma economisită anual, în limita a 250 de euro. Creditele acordate de RBL sunt în lei şi au o dobândă fixă de 4,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO