Bănci și Asigurări

Austriecii de la Raiffeisen Bank International au făcut un profit de 968 mil. euro anul trecut

Autor: Marius Oncu

23.02.2012, 14:03 341

Profitul net al grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI), prezent şi în România, a scăzut anul trecut cu apropximativ 11%, de la 1,09 miliarde de euro în 2010 la 968 milioane de euro, din cauza cheltuielilor mai mari cu plata taxelor.

Grupul a avut cheltuieli cu taxele de 400 de milioane de euro anul trecut, din cauza costurilor mai mari cu taxe amânate, care în anul anterior au determinat astfel de cheltuieli disproporţionat de reduse, de 110 milioane de euro.

De asemenea, banca a reevaluat anul trecut în scădere cu 183 de milioane de euro activele intangibile la banca de investiţii deţinută în Ucraina, potrivit unui comunicat cu rezultatele financiare preliminare publicat de grup.

Profitul înainte de taxe a urcat cu 6,7%, de la 1,29 miliardede euro la 1,37 miliarde de euro. Veniturile nete din dobânzi au avansat de la 3,58 miliarde de euro la 3,67 miliarde de euro.

Soldul creditelor a crescut cu aproape 8%, de la 76 miliarde de euro la 82 miliarde de euro, reflectând cererea mai ridicată din prima parte a anului. Depozitele au avansat cu 15,5%, de la 58 miliarde de euro la 67 miliarde de euro.

"Creşterea arată că am avut un rol important în acordarea de credite economiilor Austriei şi ţărilor din Europa Centrală şi de Est, dar oferă şi o dovadă că deponenţii se concentrează pe încredere în timp de criză", a afirmat directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic.

În Europa Centrală şi de Est, RBI are o reţea de subsidiare bancare, companii de leasing şi alte servicii financiare specializate în 17 ţări, precum România, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovenia, dar şi Belarus, Kosovo şi Albania.

RBI are în total circa 60.000 de angajaţi, 2.900 de sucursale şi aproximativ 13,7 milioane de clienţi, majoritatea în regiunea ECE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO