Bănci și Asigurări

Austriecii de la Uniqa au avut o pierdere de 13 milioane de euro anul trecut

Austriecii de la Uniqa au avut o pierdere de 13 milioane de euro anul trecut

Uniqa Asigurări a avut în 2010 afaceri de 103 mil. euro, în scădere cu 13% faţă de 2009. Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Valentin Botea

15.07.2011, 00:06 481

Uniqa, unul din primii zece asigurători locali, a înregistratanul trecut o pierdere netă de 56 mil. lei (peste 13 mil. euro)faţă de un profit de 2,5 mil. lei în 2009, în condiţiile în care aavut cheltuieli mai mari, iar câştigul obţinut din plasamente s-aredus de patru ori, potrivit raportului pe 2010 publicat decompanie.

Aceasta este cea mai mare pierdere raportată de o companie deasigurări anul trecut. Uniqa este urmată la mică distanţă deGroupama, cu un rezultat negativ de 50 mil. lei în 2010. Atâtaustriecii de la Uniqa, cât şi francezii de la Groupama au intratrelativ târziu pe piaţa românească şi se află încă în faza deinvestiţii pentru dezvoltarea companiilor locale.

"Pierderea pe care am înregistrat-o anul trecut a fost opierdere planificată, nu ne-a luat prin surprindere. Dezvoltareacompaniei presupune costuri semnificative, la care se adaugă şi orată ridicată a daunei pe segmentul auto", a declarat pentru ZFAlfref Vlcek, vicepre­şedintele Uniqa Asigurări.

Compania a avut anul trecut cheltuieli cu daunele şi cheltuielide exploatare mai mici, dar în schimb cheltuielile tehnice s-autriplat şi au ajuns la 34 mil. lei (circa 8 mil. euro).Concomitent, câştigurile din plasamente au scăzut de aproape patruori, însumând 9,5 mil. lei. Profitul din 2009 fusese obţinutexclusiv pe seama câştigurilor din plasamente. Compania nu şi-abugetat o revenire pe profit anul acesta, ci doar o reducere apierderii comparativ cu 2010.

"Cu siguranţă ne vom îmbunătăţi rezultatul financiar în 2011,dar trecerea pe profit nu este bugetată pentru acest an. Avemsusţinerea acţionarului nostru, care va continua să investească încele două companii din România", a precizat Vlcek.

Austriecii mai deţin pe plan local Uniqa Asigurări de viaţă, ocompanie de talie mică din piaţa asigurărilor de viaţă, creată anultrecut prin redenumirea fostei societăţi Agras. Compania deasigurări de viaţă a subscris anul trecut prime echivalente cu2.500 euro şi a avut o pierdere de 2,7 mil. lei (641.000 deeuro).

Uniqa Asigurări a avut în 2010 afaceri de 432 mil. lei (103 mil.euro), în scădere cu 13% faţă de 2009. Compania avea active de 713mil. lei (166 mil. euro) la sfârşitul lunii decembrie, în scăderede la 805 mil. lei în anul anterior.

"Anul acesta ne vom concentra pe dezvoltarea portofoliuluinon-auto, în special al asigurărilor de locuinţe, şi pe dezvoltareaforţei de vânzări. Obiectivul nostru este să ne men­ţinem poziţiaîn piaţa de asigurări şi să creştem pe segmentele profitabile", amai spus vicepreşedintele Uniqa.

Piaţa asigurărilor generale a înregistrat o scădere de 7,5% anultrecut, până la circa 6,7 mld. lei (1,6 mld. euro), în principaldin cauza vânzărilor mai mici pe segmentul auto.

Pierderea agregată a tuturor companiilor de asigurări a fostanul trecut de aproximativ 41 mil. lei (9,7 mil. euro), cu 60% maimică decât în 2009, când rezultatul negativ depăşise 100 mil. lei,potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Aproape jumătate din cele 43 de companii de asigurări active lasfârşitul lunii decembrie au raportat pentru 2010 o pierderecumulată de 277 mil. lei (65 mil. euro), cu 34% mai puţin decât înanul anterior. Profiturile înregistrate de ceilalţi asigurători auînsumat 235 mil. lei (circa 55 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO