Bănci și Asigurări

Austriecii, francezii şi grecii şi-au redus expunerile în cinci ani de la 17 mld. euro la 8,5 mld. euro

Austriecii, francezii şi grecii şi-au redus expunerile...

Autor: Claudia Medrega

22.10.2015, 00:07 1806

Liniile de finanţare primite de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia s-au înjumătăţit în ultimii cinci ani.

Procesul de dezintermediere financiară s-a accentuat în ultimii ani, liniile de finan­ţa­re primite de subsidiarele locale de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia înjumă­tă­ţindu-se în perioada 2010- iunie 2015. Volumul surselor atrase de la băncile-mamă din Austria, Franţa şi Grecia a coborât de la 17,2 mld. euro la sfârşitul anului 2010, la circa 8,5 mld. euro în iunie 2015.

Cea mai mare parte a sistemului bancar românesc este deţinută de capitalul străin, iar cele mai mari deţineri (circa 60% din activele totale) sunt înregistrate de grupurile financiare din Austria, Franţa şi Grecia.

În cazul băncilor austriece, sursele atrase de subsidiarele locale de la băncile-mamă au coborât de la 9,8 mld. euro în 2010 la circa 5 mld. euro la sfârşitul anului 2014, acest nivel menţi­nându-se şi în prima jumătate a acestui an, potrivit datelor BNR.

Francezii au diminuat finanţarea pe piaţa locală cu circa 1,6 mld. euro, la 0,6 mld. euro în iunie 2015.

La băncile româneşti cu capital gre­cesc, finanţarea de la băncile-mamă s-a re­dus de la 5 mld. euro în 2010 până la 2,9 mld. euro în vara anului 2015, re­prezentând 18% din total pasiv. Un pro­cent de 12% dintre aceste finanţări au sca­denţa mai mică de un an, con­form da­telor BNR. Procesul de dez­inter­me­diere a avut o tendinţă ascendentă accentuată in­clu­siv ca urmare a absenţei cererii eligibile de credite în valută în România şi a creş­terii economisirii interne.

În condiţiile în care au pierdut o parte din liniile de finanţare de la băn­cile-mamă - linii care în perioada de boom economic au reprezentat princi­pa­lul motor de creştere a creditării - , băn­cile prezente în România s-au bazat mai mult în ultimii ani pe sursele de finanţare locale.

Sistemul bancar avea la jumătatea anului un raport credite/depozite de 93,6% faţă de 120-130% în perioada de boom economic şi explozie a creditării.

Procesul de dezintermediere a de­venit vizibil mai ales din 2012 când a ex­pirat acordul Vienna Initiative privind men­ţinerea expunerilor principalelor grupuri bancare prezente pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO