Bănci și Asigurări

Austriecii şi francezii au redus cu 14 mld. lei creditarea economiei

Austriecii şi francezii au redus cu 14 mld. lei...

Autor: Anelis Baciu

30.10.2015, 00:07 1240

Băncile cu capital austriac şi francez, care deţin peste jumătate din creditarea locală, au pierdut într-un an şi jumătate 15% din finanţările acordate companiilor şi circa 11% din finanţările de retail. În total, finanţările acordate de băncile franceze s-au redus cu peste două miliarde de lei în iunie 2015 faţă de finalul anului 2013, până la 30 mld. lei, în timp ce din portofoliile băncilor austriece au dispărut 12 mld. lei şi au mai rămas circa 70 mld. lei, reiese din datele BNR.

La scăderea volumului de credite ale băncilor austriece a contribuit inclusiv dispariţia Volksbank, care a fost preluată de Banca Transilvania în acest an. Şi portofoliile de credite ale băncilor greceşti s-au subţiat în ultimul an şi jumătate, dar într-un ritm mai potolit. Grecii au pierdut însă semnificativ din depozitele atrase de la clienţi, adică peste o treime.

Dacă băncile austriece, franceze şi cele greceşti au pierdut cotă de piaţă în ultima perioadă, celelalte instituţii de credit şi-au majorat portofoliile, astfel categoria „alte bănci“ din statisticile BNR au majorat cu 16% volumul total al creditelor, până la 82 miliarde de lei.

Depozitele atrase de la clienţi sunt principala sursă pe care străinii o au la dispoziţie când vine vorba de finanţarea economiei locale. Băncile austriece, franceze şi greceşti aveau în iunie depozite de 130 mld. lei, adică circa două treimi din totalul depozitelor din sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO