Bănci și Asigurări

Austriecii vor profit de 120 mil. euro la BCR în acest an şi cred că 2013 va fi anul adevăratei reveniri

Austriecii vor profit de 120 mil. euro la BCR în acest an şi cred că 2013 va fi anul adevăratei reveniri

Autor: Roxana Pricop, Razvan Voican

14.01.2012, 20:06 1909

BCR, cea mai mare bancă după active, şi-a bugetat pentru 2012 un profit brut de 516 milioane de lei (120 de milioane de euro) pe standardele internaţionale de raportare, însă grupul austriac Erste, acţionarul majoritar, speră că de-abia 2013 va fi anul revenirii, potrivit unor surse din piaţă.

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2012 urmează să fie validat de AGA pe 27 ianuarie, însă decizia le revine practic austriecilor de la Erste care şi-au întărit constant în ultima perioadă poziţia majoritară în BCR.

Tot atunci va fi aprobată politica de remunerare a membrilor Consiliului de Supraveghere a cărui componenţă este dominată tot de Erste, fiind condus de către Andreas Treichl, CEO al grupului austriac. Rămâne de văzut când va fi revizuită şi componenţa acestei structuri pentru a reflecta noua structură de acţionariat în care Erste se duce spre 90%. Pentru 2012, grupul austriac se aşteaptă la o îmbunătăţire generală a indicatorilor financiari ai BCR.

Pentru 2011 banca avea bugetat un profit ambiţios de 927 mil. lei pe IFRS, respectiv de 250 mil. lei în IFRS.

Anul 2011 nu a fost însă deloc uşor pentru cea mai mare bancă din piaţă din cauza crizei din economie care a pus în continuare presiune pe clienţi deteriorând calitatea portofoliului de credite până la o pondere a neperformantelor de peste 20% la nouă luni.

Astfel, banca a intrat pe pierderi în trimestrul al treilea, iar solvabilitatea după standardele româneşti de contabilitate a coborât la 10,7%, nivelul minim recomandat de BNR fiind de 10%.

Mai mult, pe primele nouă luni din 2011, banca a înregistrat o pierdere de 377,6 milioane de lei după standardele româneşti de contabilitate - a doua din sistem.

În IFRS BCR a raportat la nouă luni un profit net de 67,6 mil. lei (16,1 mil. euro), în scădere cu aproape 90% faţă de 2010.

Nerealizarea bugetului pe 2011 s-ar putea număra printre considerentele aflate la baza schimbărilor de management aflate în curs.

Pentru a-şi întări solvabilitatea, BCR şi-a majorat la sfârşitul lui 2011 capitalul social cu 467,7 milioane de lei până la 1,55 miliarde de lei (361 mil. euro), operaţiune la care grupul austriac Erste a participat cu cea mai mare parte din sumă - echivalentul a 100 milioane de euro.

Potrivit unor surse bancare, în funcţie de politica ce va fi adoptată în privinţa ajustărilor de provizioane pentru trecerea la contabilitatea IFRS, BCR ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a nu sta cu poziţii valutare deschise prea mari.

După ce anul trecut a cumpărat aproape 20% din acţiunile băncii de la patru dintre SIF-uri, Erste a ajuns să controleze 89,12% din capital. Erste urmează să-şi consolideze mai departe participaţia în acest an cu restul de 2,35% din acţiunile BCR deţinute de SIF Banat şi restul de 1,5% din acţiunile BCR deţinute de SIF Muntenia.

SIF Oltenia nu s-a hotărât încă dacă îşi va vinde acţiunile, deşi a primit o ofertă din partea Erste, la comun cu celelalte SIF-uri, încă din septembrie 2011.

La majorarea de capital din decembrie a mai subscris şi SIF Oltenia (SIF5) participând cu 37,15 milioane de lei şi reuşind astfel să îşi crească participaţia la BCR de la 6,1% până la 6,51% pentru că celelalte patru SIF-uri nu au participat.

Consiliul de Supraveghere redesenează structura de top management la finalul lunii

În prezent BCR trece printr-un amplu proces de reaşezare a managementului.

Schimbările au fost anunţate încă de anul trecut, când s-a decis înlocuirea din funcţia de vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul a Oanei Petrescu - singurul român din conducerea băncii - cu cehul Martin Skopek, care a mai deţinut această poziţie timp de trei ani şi jumătate înainte să fie promovat în board-ul de la Viena al Erste Group.

Mandatul lui Skopek ar urma să înceapă din aprilie. Numele lui Martin Skopek a fost însă vehiculat şi ca variantă pentru funcţia de CEO al BCR în locul britanicului Dominic Bruynseels, care conduce BCR din vara lui 2008.

Surse bancare afirmă că Bruynseels ar urma să se retragă din funcţie până la sfârşitul trimestrului, Andreas Treichl, şeful Erste, optând pentru un alt expat care să preia responsabilităţile de şef al BCR.

Schimbările avute în vedere de austrieci includ şi crearea unui post nou de vicepreşedinte executiv pe investment banking.

Sergiu Manea, 39 de ani, unul dintre reprezentanţii generaţiei tinere de bancheri români, care în ultimul deceniu şi-au consolidat cariera lucrând în bănci din străinătate, ar urma să revină în ţară pe această nouă poziţie.

Iminente sunt şi o serie de schimbări în cadrul Consiliului de Supraveghere, având în vedere că Erste deţine acum 89,12% din BCR, iar prezenţa celor doi reprezentanţi ai SIF-urilor, Mihai Fercală din partea SIF Transilvania şi Tudor Ciurezu din partea SIF Oltenia, nu mai este neapărat justificată de actuala structură a acţionariatului.

Singurul SIF rămas în acţionariatul BCR este Oltenia, care, spre deosebire de celelalte patru, nu se grăbeşte să îşi vândă acţiunile.

SIF-urile au avut dreptul la doi reprezentanţi în Consiliul BCR pentru că deţineau cumulat peste 30% din capitalul băncii. Mandatul celor doi reprezentanţi ar expira în aprilie 2013.

Din Consiliul de Supraveghere al BCR mai fac parte Andreas Treichl, preşedinte, Manfred Wimmer, vicepreşedinte, Herbert Juranek, Bernhard Spalt şi Florin Pogonaru deţinând funcţiile de membru.

Erste a convins anul trecut patru dintre SIF-uri să îi vândă acţiunile BCR şi să scape astfel de obligaţia de a lista banca la Bursa de Valori Bucureşti, angajament luat de austrieci când au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni în 2006. Pentru 6% din BCR, fiecare dintre cele patru SIF-uri care au semnat contractul de vânzare a primit 1% din Erste Bank şi lichidităţi de 123,6 milioane de lei, aceste condiţii fiind acceptate "de principiu" de SIF-uri încă din luna septembrie, când au semnat un acord cu Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO