Bănci și Asigurări

Avansul creditului de consum în lei a încetinit în mai

Avansul creditului de consum în lei a încetinit în mai

Autor: Anelis Baciu

28.06.2016, 00:07 284
Stocul de credite în lei acordate de băncile locale pentru consum ajungea la finalul lunii mai la 34 de mld. lei (7,6 mld. euro), nivel similar cu cel înregistrat cu o lună în urmă, potrivit datelor publi­cate de BNR. Faţă de ace­eaşi perioadă a anu­lui tre­cut însă, cre­ditarea este în creştere cu peste 12%, echi­va­len­tul a 4 miliarde de lei.

„Creditul de con­sum tot creşte de câţiva ani şi va continua să crească dacă nu vor exista turbulenţe, şi mă refer aici şi la impactul Brexitului asupra do­bânzii Robor. Deocamdată nu au fost efecte majore“, a explicat Liviu Andrei, director executiv al broke­ru­lui de credite Alliance Finance. Potri­vit acestuia, persoanele care apelează la un credit de consum folosesc banii pentru renovarea locuinţelor şi pen­tru achiziţia de autoturisme, va­loa­rea medie a cre­ditului la nivel de piaţă fiind de circa 7.000 de euro, echivalentul în lei.

Evoluţia viitoare a creditării este însă incertă în condiţiile în care efectele Brexitu­lui s-ar putea răsfrân­gea asupra indicelui Robor în funcţie de care se calculează do­bânda la creditele în lei. Înainte de Brexit bancherii preconi­zau o creş­te­re amplă a creditării pentru consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO