Bănci și Asigurări

AVAS este gata sa preia din nou credite neperformante, dar acum de la banci private

AVAS este gata sa preia din nou credite neperformante, dar acum de la banci private
08.07.2009, 21:06 39

Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este gata sa preia creditele neperformante ale bancilor, private sau de stat, daca este nevoie, dar desi se discuta foarte mult despre acest subiect, bancile afirma ca nu este nevoie, a spus Mircea Ursache, presedintele AVAS.
"Problema este sa recunoasca cineva ca are nevoie de curatarea bilanturilor. Oricate facilitati ar avea bancile de reincadrare a creditelor nerambursate sau rambursate cu intarziere in clase de risc care necesita provizioane mai mici, aceste credite trebuie declarate neperformante", a spus Ursache.
Din cele 50 miliarde de euro credite in lei si valuta acordate de banci companiilor si persoanelor fizice, circa 6% sunt acum declarate indoielnice (intarziere de 60 de zile la rambursare) sau pierderi, dar unele estimari ale bancilor straine prevedeau o crestere la 10%.
Deocamdata, subiectul ramane tabu pe piata bancara, iar bancile incearca in primul rand sa fac reesalonari.
Reprezentantul fondului de investitii britanic Cheynee Capital, Victor Vadanaeux, afirma ca este interesat sa cumpere active neperformante ale bancilor, dar ca nu exista transparenta si ca bancile ar trebui sa separe activele bune de cele nerentabile si sa-si curetele bilanturile, pentru a putea fi relansata economia si pentru a putea fi repuse in circuit activele neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO