Bănci și Asigurări

Avem cea mai redusa contributie la pensiile private

Avem cea mai redusa contributie la pensiile private
07.03.2010, 23:05 34

Angajatii din Romania platesc cele mai reduse contributii lapensiile private obligatorii (pilonul II), comparativ cu cei dinstatele cu sisteme similare de pensii, de numai 2% din salariulbrut, in timp ce in Ungaria, de exemplu, contributia este acum de8%.

Chiar daca nivelul contributiei urmeaza sa ajunga la 6%, dupamajorari de 0,5 puncte pe an, pensia obligatorie va avea o pondereredusa in veniturile de dupa pensionare ale angajatilor. Inprezent, aproape 5 milioane de participanti sunt inscrisi la cele12 fonduri care activeaza pe piata pensiilor private obligatorii.Activele nete ale acestor fonduri au trecut de 2,53 mld. lei (620mil. euro).

Pentru a face o comparatie, in Letonia contributia este de 4%,in Bulgaria si Croatia de 5%, in Lituania - 5,5%, in Estonia - 6%,in Polonia - 7,3%, in Ungaria - 8%, in Slovacia - 9%, iar in Chileeste de 10%.

Pe piata locala pensiile obligatorii au fost lansate inseptembrie 2007, iar primele contributii au fost colectate in mai2008, de 2% din veniturile salariale brute. Legislatia in vigoareprevede ca aceasta contributie sa fie majorata cu 0,5 puncte pe an,pana va ajunge la 6% in opt ani, insa guvernul a decis sa opastreze la 2% si in 2009. Aceasta masura a fost luata inconditiile in care sumele transferate la fondurile private se scaddin cele care merg la bugetul asigurarilor sociale de stat (adica oparte din contributiile de asigurari sociale au trecut inadministrare privata), iar deficitul acestui buget este increstere. Astfel, nivelul contributiei va creste cu o jumatate depunct abia de luna aceasta, urmand sa ajunga la 2,5% din veniturilesalariale aferente lunii ianuarie (incasarea banilor se face pentrusalariile din urma cu doua luni).

"In contextul crizei, majoritatea guvernelor au actionat insensul obtinerii de fonduri suplimentare la buget, fara a lua incalcul o serie de aspecte cu influenta pe termen lung, cum ar fievolutia demografica", afirma Emilia Bunea, directorul general alING Pensii, cel mai mare administrator de pensii private de pepiata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO