Bănci și Asigurări

Avertisment al Bundesbank: Creşterea economiei germane va încetini

Avertisment al Bundesbank: Creşterea economiei germane...

Autor: Catalina Apostoiu

27.04.2017, 00:05 382
Banca centrală a Germaniei a avertizat că îmbătrânirea populaţiei ţării va afecta economia în deceniul următor, iar imigraţia nu va fi suficientă pentru soluţionarea acestei probleme, potrivit Neweurope.eu.
 
Oficialii Bundesbank anticipează că creşterea potenţială germană, sau ritmul de creştere pe care economia îl poate susţine pe termen mai lung, se va reduce la 0,75% de la aproximativ 1,75% în prezent.
 
Cauza este repre­zentată de îm­bătrânirea po­pu­la­ţiei, arată oficialii Bundesbank. Aceş­tia estimează că nu­mă­rul total al oamenilor din grupa de vârstă 15-74 de ani se va diminua cu aproape 2,5 milioane până la mijlocul deceniului viitor.
 
Acesta depăşeşte astfel numărul imigranţilor aşteptaţi să se stabilească în Germania în aceeaşi perioadă, număr estimat la 2 milioane.
 
„Declinul populaţiei, cât şi forţa de muncă în curs de îmbătrânire din Germania vor reduce clar ritmul de creştere economică al ţării“, avertizează banca centrală germană în raportul lunar. „În plus, schimbările demo­gra­fice vor afecta acumularea de ca­pital şi ritmul de creştere a pro­duc­tivităţii.
 
Un alt avertisment recent al Bundesbank priveşte inegalitatea în creştere. Astfel, po­tri­vit băncii centrale ger­mane, cei mai bo­gaţi germani au cel mai mult de câştigat de pe urma do­bân­zilor scăzute şi ac­cesului facil la cash, po­trivit Deut­sche Welle. Un studiu rea­li­zat de instituţie, în care sunt com­parate veniturile din Germania din 2014 cu cele din 2010, relevă că creşterea venitului mediu nu a fost una neapărat resimţită de germanul de rând. Pro­prie­tarii de locuinţe şi acţionarii au înre­gistrat într-adevăr o creştere a valorii in­ves­tiţiilor din 2010, însă gospodăriile cu cele mai puţine active au mai puţine motive de bucurie. „Avuţia netă în Germania continuă să fie distribuită în mod inegal“, relevă studiul Bundesbank.
 
Avuţia medie netă a gospodăriilor a crescut la 214.000 de euro în 2014, faţă de 195.000 de euro în 2010. Studiul Bundesbank a indicat politicile Băncii Centrale Europene drept unul din factorii din spatele acestei creşteri.
 
Totuşi, cei mai bogaţi 10% dintre germani deţin 59,8% din avuţia netă, în creştere cu 0,6% faţă de 2010, în timp ce jumătatea cea mai săracă a gospodăriilor deţine doar 2,5%.
 
În plus, inegalitatea la nivelul gospodăriilor din Germania este mai pronunţată decât cea din alte ţări, potrivit studiului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO