Bănci și Asigurări

Avocaţii: Comisionul de analiză se plăteşte şi dacă renunţi la credit

Foto Shutterstock

Avocaţii: Comisionul de analiză se plăteşte şi dacă renunţi la credit

Autor: Ciprian Botea

16.06.2011, 23:48 1198

Clienţii trebuie să suporte comisionul de analiză a dosarului decredit, chiar dacă decid să dea înapoi sumele primite în termenulde 14 zile în care au dreptul să se răzgândească prevăzut de legea281/2010 - cea care transpune prevederile privind protecţiaconsumatorilor de credite introduse prin celebra Ordonanţă 50 -spun avocaţii.

"Comisionul de analiză se percepe pentru un serviciu care a fostfinalizat cu succes de către creditor, iar clientul are obligaţiasă-l achite chiar dacă se retrage din contractul de credit întermenul prevăzut de lege", a declarat Elena Jipa, avocat în cadrulHM&Partners, la un seminar de specialitate.

Odată cu noua legislaţie, care a transparentizat condiţiile decost la creditele de retail, băncile şi companiile de leasing numai pot percepe comisioane de analiză calculate ca procent din sumaacordată, fiind obligate să stabilească sume fixe indiferent devaloarea finanţării. La un credit de consum sau leasing comisionulde analiză este de 100-200 de euro, în timp ce la un creditimobiliar poate urca la 700-800 de euro. "Se interzice percepereaunui comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu seacordă", este prevederea inclusă în lege.

La un an de la publicarea ordonanţei, schimbările aduse deaceasta stârnesc încă nemulţumire în rândul companiilor de leasingşi credite de consum. "Am câştigat un consumator care îşi cunoaştemai bine locul în contractul de credit. Problema este că se puneaccentul pe informare şi transparenţă, dar nu şi pe noţiunea deeducare a clientului", spune Adriana Ahciarliu, secretarul generalal ALB România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO