Bănci și Asigurări

Avocatul Adrian Cuculis: Decizia Tribunalului Bucureşti de îngheţare a cursului francului la 2,1 lei/CHF a unui credit ipotecar nu este valabilă pentru toate contractele similare

Avocatul Adrian Cuculis: Decizia Tribunalului Bucureşti...

Autor: Dan Grigore Ivan

01.07.2016, 15:08 2603

Tribunalul Bucureşti a decis vineri îngheţarea cursului monedei elveţiene pentru un credit de 86.000 de franci elveţieni contractat de un client în decembrie 2007 pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Instanşa  “constată caracterul abuziv a clauzelor stipulate în contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 şi art.9.1. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune stabilizarea(îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF".

 “Daca ne vom uita pe tot parcursul contractului vom observa clauze precum că: banca are posibilitatea să modifice singură, în mod unilateral şi alte clauze din contract. Adică banca indiferent ce s-ar fi întâmplat cu cursul valutar, ea ar fi avut oricum posibilitatea să îşi crească dobânda atât de mult pentru a contracara orice  fel de evoluţie negativă pentru ea a cursului valutar. Dar în condiţiile în care cursul valutar  ar fi avut o tendinţă nefastă  pentru împrumutat, nu avea niciun fel de posibilitate legală, contractuală, să activeze o clauză prin care să se protejeze. Existând şi pozitiţia aceasta de inferioritate în raport de profesionist care ştia foarte bine ce vinde şI împrumutat care, cel puţin, în cazul acesta, a fost la primul său credit, deci a cumpărat un credit făra instructţiuni de folosinţă, ar fi trebuit, în raport de lege 193, să fie îndeplinite cele trei condiţii de admisibilitate şi de constatare ca fiind abuzivă a clauzei de risc valutar, adică nu s-a negociat contractul, s-a produs un dezechilibru semnificativ, şi banca a inserat cu rea- credinţă în contract acele clauze. Pe cale de consecinţă, Înalta Curte de Justiţie a stabilit că orice clauză fiind abuzivă este nulă absolut, iacată avem şi răspunsul de ce cursul trebuie îngheţat la momentul semnării contractului şI nu la o altă dată.” a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Ziarul Financiar.

Decizia este definitivă şi executorie, aplicându-se doar pentru cazul în cauză. Decizia nu se răsfrânge automat către toţi aflaţi în situaţii similare.

Astăzi francul elveţian este cotat la 4,1667 lei, cu 98,41% mai mult decât a decis instanţa în acezt caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO