Bănci și Asigurări

Azi are loc ZF Insurance Summit ‘17, evenimentul care pune sub lupă piaţa locală de 2 mld. euro a asigurărilor

Azi are loc ZF Insurance Summit ‘17, evenimentul care...

Autor: Anelis Baciu

02.11.2017, 00:05 174

După primele şase luni din 2017 piaţa locală de asigurări a tras linie cu prime brute subscrise în valoare de 5 miliarde de lei, în creştere cu circa 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

ZF Insurance Summit 2017, evenimentul care pune sub lupă industria asigurărilor în valoare de 2 miliarde de euro anual, are loc astăzi înce­pând cu ora 9:00 la hotelul Radisson Blu din Bucureşti.

Reprezentanţi ai com­pa­nii­lor de asigurări gene­rale şi de viaţă, ai bro­kerilor, pre­cum şi ai Auto­rităţii de Su­pra­veghere Finan­cia­ră (ASF) vor dezbate cele mai im­­­por­tante şi mai actuale su­biec­te de pe agenda industriei.

După primele şase luni din 2017 piaţa locală de asigurări a tras linie cu prime brute subscrise în valoare de 5 mld. lei, în creştere cu circa 8% faţă de aceeaşi peri­oadă a anului trecut, potrivit da­telor ASF. Dacă la această valoare adăugăm şi sub­scri­e­rilor sucursalalor, valoarea pie­ţei ajunge la aproape 5,4 mld. lei.

Structura subscrierilor s-a păstrat, cea mai mare parte, 80% (4 miliarde de lei), fiind înregistrată pe segmentul asigurărilor generale, în timp ce subscrierile din poliţele de viaţă au cumulat doar un miliard de lei.

Vânzările de asigurări ge­ne­rale au marcat o creştere de 2%, până la aproximativ 4 mi­li­­arde de lei, în timp ce vân­zările de asigurări de viaţă au urcat cu 36%, până la un mi­liard de lei, bifând cel mai bun prim semestru din ultimii ani.

Dacă în trecut piaţa era trasă în sus doar de asigurările obligatorii, în special poliţe RCA, situaţia s-a schimbat în acest an, iar vânzările de RCA au marcat un recul de 2%, până la 2 miliarde de lei.

Scăderea volumului de subscrieri a fost cauzată în principal de plafonarea tarifelor valabilă până la 18 mai 2017 şi apoi de introducerea tarifelor de referinţă, care sunt mai mici în medie cu 13% decât tarifele maximale practicate anterior. În pofida scăderii semestriale, RCA-ul rămâne însă principala sursă de busi­ness cu o pondere de 50% în totalul subscrierilor din piaţa asigurărilor generale.

Pe de altă parte, în cazul asigurările Casco revigorarea de la începutul anului s-a menţinut, iar primele brute subscrise au avansat cu circa 7%, până la 893 milioane de lei. În aceste condiţii, pon­derea Casco în to­talul asigu­rărilor generale a avan­sat la 22%. Creşterea Casco este determinată în principal de revenirea leasingului.

O creştere similară, de 6%, a fost înregistrată şi la nivelul asigurărilor property care au ajuns la finalul lunii iunie la 492 milioane de lei.

În termeni de număr de poliţe, piaţa a ajuns la finalul lunii iunie la 14,5 milioane de con­tracte, în creştere cu circa 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Circa 87% din nu­mărul total de contracte sunt pe segmentul asigură­ri­lor generale.

La capitolul despăgubiri plătite clienţilor, asigurătorii au raportat circa 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 40% din primele subscrise în prima jumătate a anului s-au întors către clienţi.

O altă evoluţie de subliant în prima jumătate a acestui an este profitabilitatea pieţei, care a ajuns la 260 milioane de lei, de peste două ori mai mult decât rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cea mai mare contribuţie la rezultatul pozitiv înregistrat în S1 a avut-o segmentul asigurărilor generale, unde profitul tehnic net s-a situat la 146 milioane de lei, în timp ce rezultatul tehnic net aferent pieţei asigurărilor de viaţă a fost de 58 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate a anului trecut profitul tehnic la nivelul pieţei de asigurări generale cumula doar 42 milioane de lei, în timp ce profitul tehnic din piaţa asigurărilor de viaţă a fost de doar 35 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO