Bănci și Asigurări

Badea, Allianz-Tiriac: Asigurarile Casco au franat puternic

Badea, Allianz-Tiriac: Asigurarile Casco au franat puternic

Aurel Badea: La Casco pentru persoane juridice nu se vede inca un impact major al scaderii vanzarilor de masini, este devreme

10.12.2008, 18:27 158

Allianz-Tiriac, cel mai mare asigurator de pe piata locala, a inregistrat in luna noiembrie o incetinire semnificativa pe segmentul asigurarilor auto Casco pentru persoane fizice, din cauza scaderii drastice a vanzarilor de masini noi.

"In noiembrie a avut loc o incetinire semnificativa a cresterii pe auto, in principal la persoanele fizice. Daca in alte luni cresterea vanzarilor de Casco pentru persoane fizice era de 30% fata de aceeasi luna din 2007, in noiembrie cresterea a coborit la 7-8%", a declarat intr-un interviu acordat ZF Aurel Badea, director executiv de asigurari generale in cadrul Allianz-Tiriac.
Allianz-Tiriac este cea mai mare companie de pe piata asigurarilor auto Casco. La nivelul anului trecut, vanzarile de astfel de polite catre persoane fizice reprezentau 10% din totalul primelor brute subscrise pe Casco, restul provenind din segmentul corporate.
"La persoane juridice nu se vede inca un impact major al scaderii vanzarilor de masini, este devreme. Companiile inca isi consuma bugetele pe 2008. In ianuarie intentionam sa lansam un produs nou pentru companii care sa compenseze incetinirea cresterii", explica Badea.
In noiembrie vanzarile de masini noi au scazut cu 50%, iar luna decembrie a inceput cu aceeasi tendinta. Aceasta scadere va afecta businessul asiguratorilor cu polite Casco, segment pe care multe companii s-au bazat pentru a castiga cota de piata si a-si majora afacerile de la un an la altul.
"Vanzarile de masini noi sunt motorul principal de crestere, dar piata nu depinde numai de ele, ci si de cele second-hand. Daca vanzarile de second-hand vor stagna, atunci nici portofoliile asiguratorilor nu vor mai creste", spune Badea, care activeaza din 1995 in cadrul Allianz-Tiriac (pe atunci Asigurari Ion Tiriac), adica de la infiintarea companiei.
In varsta de 41 de ani, Badea este absolvent al Institutului Politehnic, are un MBA la Vienna Business University si este membru al Chartered Insurance Institute (Marea Britanie). A intrat in companie ca inspector, iar in 2007 a fost numit director executiv de asigurari generale. Intre 2000 si 2001 a lucrat in cadrul Allianz Romania, pe vremea cand grupul german a cumparat Asigurari Ion Tiriac, dupa care a trecut la Allianz-Tiriac. Allianz Romania a fost un greenfield care dupa achizitia companiei romanesti i-a transferat acesteia portofoliul si a iesit de pe piata.
El spune ca primele brute subscrise din asigurari Casco pentru companii ar putea sa stagneze sau sa scada usor anul viitor.
"Aici lucrurile sunt putin diferite fata de persoanele fizice, deoarece companiile nu renunta la flotele de masini, dar cel mai probabil multe nu le vor reinnoi, ceea ce poate duce la o scadere usoara a primelor (pentru ca masinile sunt mai vechi - n.r.)", sustine Badea. In timp ce pe Casco afacerile incetinesc, compania estimeaza cresteri pe segmentul RCA in perioada urmatoare. "Pe RCA asteptam o crestere ca urmare a pozitiei din perspectiva tarifelor, avand in vedere faptul ca vom avea preturi competitive pe multe categorii de clienti. Ne vom baza pe new business la RCA", afirma Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac.
De exemplu, pentru o masina cu o capacitate cilindrica de 1.200-1.400 de centimetri, pretul RCA se situeaza in medie intre circa 200 si 350 de lei, in functie de varsta soferului, vechimea permisului sau zona in care locuieste. In afara de asigurarile auto, afectate de criza financiara vor fi asigurarile de locuinte. Creditarea a inregistrat o scadere importanta, ceea ce inseamna ca se cumpara mai putine locuinte a caror asigurare este obligatorie, conform contractului semnat cu banca. De asemenea, preturile caselor scad, ceea ce duce la o diminuare a sumelor asigurate, deci si a primelor incasate de asiguratori.
"La locuinte nu am avut o schimbare majora in ceea ce priveste vanzarile, deoarece am lansat de curand un produs nou. Nu cred ca vom pierde din clientii existenti, dar, daca scad preturile caselor, va scadea si prima medie, pentru ca nimeni nu isi va face asigurare la o valoare mai mare decat cea a locuintei", explica directorul executiv de asigurari generale al Allianz-Tiriac.
Badea afirma ca in piata exista deja semnale de crestere a costului reasigurarii riscului de catastrofa.
O astfel de scumpire ar putea duce la o crestere a tarifelor sau la scaderea rentabilitatii acestor polite pentru asiguratori.
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO