Bănci și Asigurări

Bailout-urile băncilor europene ca afacere: 1.500 mld. euro cheltuite, 213 mld. pierdute. A meritat?

Bailout-urile băncilor europene ca afacere: 1.500 mld....

Autor: Bogdan Cojocaru

24.02.2017, 00:00 422
De la izbucnirea crizei financiare, pentru salvarea băncilor europene au fost cheltuite 1.500 miliarde euro din banii contribuabililor. Ca rezultat al diferitelor pachete de bailout-uri bancare din UE, au fost pierdute pentru totdeauna 213 miliarde euro din banii contribuabililor. Fondurile puteau fi folosite, spre exemplu, pentru alte sectoare, cum ar fi cel al sănătăţii. A meritat sacrificiul? Majoritatea nemţilor n-au încredere în bănci: acestora le pasă mai mult de profit decat de clienţi şi percep comisioane mari pentru orice. Băncile nu sunt îndrăgite mai nicăieri. Deutsche Bank a manipulat dobanzile LIBOR, de referinţă pentru active financiare de 300.000 miliarde dolari, iar acesta este doar unul din multele scandaluri în care cea mai mare bancă germană este implicată. De manipularea LIBOR se face vinovată şi Rabobank din Olanda, şi Barclays din Marea Britanie, şi UBS din Elveţia. În Italia, oameni păcăliţi de bănci să investească în ele s-au sinucis pentru că au pierdut toţi banii. Bănci din Lituania şi Estonia sunt implicate într-un scandal de corupţie privind mituirea unor membri ai Parlamentului European. BNP Paribas a recunoscut că a încălcat sancţiunile internaţionale contra Sudanului, Cubei şi Iranului. Lista păcatelor băncilor europene este lungă şi în creştere. Salvarea băncilor de la faliment este adesea percepută ca o afacere politică, dar este şi o afacere înfloritoare, aparent fără sfarşit. Apar cazuri noi la fiecare cateva luni, scrie, pentru Euractiv, Sol Trumbo Vila, cercetător la Transnational Institute, organizaţie de cercetare recunoscută în Olanda şi în UE. 

Europenii s-ar putea să se fi obişnuit cu veştile despre bailout-uri, dar publicul larg nu cunoaşte detalii despre cum pachetele de salvare sunt proiectate şi implementate sau despre contractele de sute de milioane de euro acordate consultanţilor financiari pentru consilierea ţărilor membre şi instituţiilor UE despre cum ar trebui salvate băncile.

Potrivit datelor Eurostat, 213 miliarde de euro din banii contribuabililor, sumă mai mare decât PIB-ul Finlandei sau al altor câteva ţări europene, au fost pierdute pentru totdeauna din cauza diferitelor pachete de bailout din UE. Datele Directoratului General pentru Concurenţă al CE arată că peste 1.500 miliarde euro au fost folosite sub diferite forme pentru salvarea băncilor între 2008 şi 2014.

Între timp, cetăţenii simt consecinţele – mai puţini bani pentru sistemele de siguranţă socială. Pierderile de până acum cauzate de programele de bailout din UE puteau acoperi cheltuielile din sectoarele de sănătate din Spania, Suedia, Austria, Grecia şi Polonia la un loc. Lipsa de acces sau scăderea calităţii serviciilor publice creează presiuni sociale care pot deveni rapid tensiuni politice. Anul acesta aduce alegeri importante în Olanda, Franţa şi Germania. Dezbaterile publice în aceste ţări membre ale UE se concentrează pe refugiaţi şi pe presiunile pe care ei le pun pe sistemele de protecţie socială.

Transnational Institute a publicat recent o analiză, „Afacerea bailout-urilor”, în care arată cine a beneficiat cel mai mult de pe urma pachetelor de bailout. „Cei patru mari” – firmele de audit EY, Deloitte, KPMG şi PWC - şi o mică gaşcă de firme de consultanţă financiară au proiectat cele mai importante pachete de salvare. Uneori sfaturile în ceea ce priveşte alocarea ajutoarelor de stat au fost greşite, alteori atât de proaste încât pierderile au crescut şi totuşi consecinţele au fost puţine. Consultanţii au fost adesea răsplătiţi cu noi contracte în pofida multiplelor eşecuri.

O posibilă explicaţie este problema politicii uşii turnante în numirea liderilor instituţiilor şi companiilor financiare din UE: şefi din business-ul financiar preiau conducerea unor instituţii importante şi viceversa. O alta este că guvernelor şi instituţiilor UE le lipsesc alternativele reale. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO