Bănci și Asigurări

Balanţa de plăţi a României trece de la excedent la un deficit de 1,4 mld. euro la finalul lunii martie

Balanţa de plăţi a României trece de la excedent la...
13.05.2016, 17:28 1000

Banca Naţională a României a dat publicităţii vineri situaţia balanţei de plăţi a României, care arată un deficit al contului curent pentru perioada ianuarie – martie 2016 de 1,472 mld. euro, faţă de un excedent de 524 milioane euro în perioada similiară a anului trecut.

Balanţa comercială (exporturi minus importuri) are un deficit de 1,819 mld. euro la finalul lunii martie, în timp ce balanţa serviciilor are un plus de 1,396 miliarde de euro.

Creşterea spectaculoasă a consumului în primul trimestru s-a văzut imediat prin creşterea importurilor, având în vedere că oferta internă nu reuşeşte să acopere cererea.

Balanţa de servicii (transport, turism, IT, etc) compensează parţial deficitul balanţei comerciale.

În T1 România a exportat servicii de 3,49 mld. euro, din care serviciile de transport fiind de un mld. euro. Turismul are un sold negativ, respectiv banii cheltuiţi de români în afară – 393 mil. euro – sunt mai mulţi decât banii cheltuiţi de turiştii străini în România – 349 mil. euro.

Categoria ”Alte Servicii”, în care sunt incluse şi serviciile de IT, are un excedent în T1 de 241 mil. euro, format din exporturi de 1,5 miliarde euro şi importuri de 1,3 miliarde euro.

Acoperirea deficitului de cont curent se face fără probleme în acest moment, chiar dacă acest deficit este în creştere. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO