Bănci și Asigurări

Banca Agricola a murit! Traiasca Raiffeisen-Banca Agricola!

24.07.2001, 00:00 2923



Noul proprietar al Bancii Agricole, consortiul format din banca austriaca Raiffeisen Zentralbank (RZB) si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI), intentioneaza "sa aduca" banca la cota de piata si la renumele pe care la avut inainte de aparitia problemelor legate de creditele neperformante.

"Raiffeisen are un mesaj clar pentru clientii bancii, pentru potentialii parteneri de afaceri si pentru personal. Nesiguranta a luat sfarsit! Banca Agricola va renaste sub emblema Raiffeisen. Am venit aici pentru a ramane si pentru a construi", a declarat ieri Heinz Wiedner, directorexecutiv al RZB, responsabil cu Romania, cu ocazia semnarii "Certificatului de Finalizare" a transferului de proprietate asupra Bancii Agricole.

"Trebuie sa schimbam imaginea pe care Banca Agricola a avut-o in tara si in lume. Nimeni niciodata nu a pierdut vreun ban sub logo-ul Raiffesen", a mai afirmat oficialul RZB. Dupa zece ani in proprietatea statului, timp in care a inregistrat pierderi de peste 1 miliard de dolari, Banca Agricola a trecut de ieri in proprietate privata pentru 15 milioane de dolari si o majorare de capital de 37 milioane de dolari.

Heinz Wiedner a mentionat ca strategia viitoare a bancii austriece, care a preluat 93% din Banca Agricola, vizeaza "transformarea Raiffeisen-Banca Agricola intr-o banca cu un segment important din piata de retail si corporate".

In plus, se va lucra si la ajustarea retelei teritoriale, un atu de altfel, in sensul inchiderii unor sucursale care se vor dovedi nerentabile si deschiderea altora in zone mult mai profitabile pentru banca.

Banca austriaca a preluat, in urma tranzactiei perfectate ieri, o banca cu un bilant total de 8.932 miliarde de lei si cu 3.565 anagajati.

Banca Agricola dispune in prezent de o retea nationala de sucursale, agentii si reprezentante de 226 de locatii, acesta fiind alaturi de sistemul informatic si cel de carduri factori decisivi pentru perfectarea contractului. Inca de la inceputut, cand a decis sa-si extinda afacerea din Romania, Raiffeisen a tintit catre o cota de piata ridicata, lucru posibil printre altele cu ajutorul unei retele teritoriale dezvoltate.

Potrivit contractului de preluare a Bancii Agricole, pana la sfarsitul lui 2002 se asteapta ca Raiffeisen-Banca Agricola sa fuzioneze cu subsidiaea RZB din Romania - Raiffeisenbank Romania.

Austriecii au decis ca pe langa Eugen Radulescu si Vasile Ifrim, cei doi conducatori ai bancii din ultimul an, din conducerea bancii sa mai faca parte si Rasvan Radu, fost vicepresedinte al CEC, Steven van Groningen si James Stewart.

Razvan Radu a studiat la Harvard Business School, MBA si la Universitatea Romano-Americana, iar din 1991 si pana in iunie 2000 a lucrat la Banca Comerciala Romana, lucrand la Directia de Informatica, Directia Decontari Comerciale, Directia Relatii Internationale si Directiei Piete de Capital. Din mai 2000 a fost numit vicepresedinte la CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO