Bănci și Asigurări

Banca britanică Barclays a ajuns să dea credite ipotecare fără a cere avans pentru a atrage clienţi

Banca britanică Barclays a ajuns să dea credite...

Autor: Ştefan Stan

05.05.2016, 00:00 7548
Barclays, una dintre cele mai mari bănci britanice, a devenit prima instituţie financiară care a lansat după criză un credit ipotecar de 100% din valoarea locuinţei fără niciun fel de garanţie, potrivit Financial Times. Decizia vine în condiţiile în care piaţa deja dă semne de revenire la obiceiurile de creditare riscante. Majoritatea băncilor din sistem cer cel puţin un avans de 5-10%, însă Barclays a decis că va plăti 100% din valoarea locuinţei fără să ceară niciun fel de depozit. Singura cerinţă a băncii este ca un membru al familiei sau tutore să facă un plasament de 10% din valoarea creditului pe care să îl ţină la bancă pentru trei ani şi pe care va primi dobândă. Noul tip de credit ipotecar a fost gândit de britanici în ideea de a elimina dificultăţile pe care le întâmpină doritorii la contractarea creditului. „Este pentru prima oară când se oferă credite de 100% din valoarea locuinţei postcriză“, a spus Ray Boulger, broker imobiliar. Mişcarea aminteşte de perioada de dinaintea crizei, când creditele ipotecare riscante erau disponibile şi extrem de accesibile. Northern Rock, una dintre băncile care au dispărut în criză, era cunoscută pentru politica agresivă de creditare, oferind credite ipotecare fără garanţie de până la 125% din valorea proprietăţii.

El a adăugat că actul normativ a fost iniţiat de aproximativ o lună şi, în opinia sa, în două, trei săptămâni va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. "Ştim subiectul, îl urmărim, e o implementare de directivă care impune anumite armonizări legislative şi anumite clarificări. Nu e neapărat un subiect extrem de complex, având în vedere că avem o directivă de implementat, dar presupune anumite elemente tehnice pe care ministerele avizatoare le au în vedere", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului. Directiva 17 a UE, printre altele, prevede că o eventuală conversie a creditelor garantate cu bunuri imobile se face la cererea clientului şi la cusul zilei stabilit de BNR. "În cazul în care consumatorul decide să utilizeze dreptul de a converti contractul de credit într-o moneda alternativă, creditorul nu impune restricţii nejustificate şi oferă consumatorului cel puţin ofertele existente pe piaţă la momentul înaintării cererii de către consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile de la data înregistrării cererii consumatorului", se arată în Articolul 31, aliniatele 1 şi 2, în textul proiectului de ordonanţă de urgenţă. De asemenea, în document se stipulează că "monedă alternativă" poate fi orice monedă din portofoliul băncii în care banca acordă credit, la alegerea consumatorului.

Cursul de schimb la care se efectuează conversia este "rata de schimb stabilită de Banca Natţonală a României (BNR), aplicabilă în ziua realizării conversiei sau rata de schimb stabilită în contract ori agreată de părţi, dar numai dacă aceasta este mai avantajoasă pentru consumator", se arată la Articolul 33 al documentului.  Totodată, Articolul 34 al proiectul ordonanţei de urgenţă stabileşte că, în cazul reducerii costurilor, creditorul oferă consumatorului cel puţin următoarele posibilităţi: reducerea marjei dobânzii, reducerea comisionului de administrare, reducere care trebuie sa fie semnificativă, respectiv de cel puţin 10% din costul dobânzii sau al comisionului. Proiectul ordonanţei de urgenţă specifică faptul că cele menţionate mai sus "se aplică atunci când fluctuaţia ratei de schimb valutar este egală sau mai mare de 20 %".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO