Bănci și Asigurări

​Banca centrală a Turciei, singura care-şi face acţionarii privaţi să plângă

​Banca centrală a Turciei, singura care-şi face...

Autor: CătăIina Apostoiu

16.05.2016, 19:10 793

După primul război mondial, Mustafa Kemal Ataturk şi-a pus în gând să creeze o bancă centrală care să-i ghideze noua republică turcă printre ruinele Imperiului Otoman şi să pună capăt dependenţei de Londra sau Paris, scrie Bloomberg.

Acesta a făcut apel la cetăţeni să vină să investească în noua bancă, iar aceştia au venit cu miile, mulţi punându-şi la bătaie economiile de-o viaţă.

Pariul a fost unul extrem de profitabil, cel puţin pe hârtie, banca fiind acum cea mai profitabilă societate pe acţiuni din Turcia, cu câştiguri de 5,6 miliarde de dolari numai anul trecut. Trezoreria a fost însă cea care a luat partea leului, lăsându-le celor aproximativ 6.000 de acţionari individuali care deţin o participaţie totală de 14% numai 140 de dolari.

Urmaşii primilor investitori consideră suma drept o insultă pentru familiile care au ascultat apelul la sacrificiu al lui Ataturk în timpul Marii Recesiuni. Aceşti cer astfel statului să majoreze limita legată de dividend pe motive atât morale, cât şi economice. Problema are un caracter atât de emoţional, încât deşi şi alte câteva bănci centrale au acţionari privaţi, banca Turciei ar putea fi singura care-i face să plângă.

“Este o chestiune de onoare”, declara Alpay Baydar la reuniunea anuală a băncii din Ankara, reuşind cu greu să-şi stăvilească lacrimile. “Trezoreria nu are niciun drept să ne ia ce ne aparţine”.

Spre deosebire de Elveţia şi alte câteva ţări unde banca centrală este tranzacţionată public, Turcia nu are o piaţă pentru aceste acţiuni, ceea ce face ca valoarea acestora să fie aproape zero.

Când banca a fost fondată în 1930, guvernul deţinea direct numai 15%, participaţie care a crescut treptat de-a lungul deceniilor la 55%. Banca este obligată să trimită în către Trezorerie tot ce rămâne după plata taxelor, dividendelor.

Grecia, prin comparaţie, deţine mai puţin de 10% din banca sa centrală. Banca Africii de Sud are peste 600 de deţinători, iar banca centrală a Elveţiei, fondată în 1907, este deţinută aproape pe jumătate de acţionari privaţi cu drepturi de vot limitate.

Selahattin Erdugen, avocat, acţionar al băncii centrale a Turciei, spune că de fapt scopul deţinerii publice este legat de supraveghere.

Lui Hakki Sulak, care a moştenit acţiuni în 2011, nu-i pasă însă de acest argument. El este unul dintr-un număr în creştere de acţionari care ameninţă cu acţiuni în instanţă dacă problema dividendelor nu este rezolvată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO