Bănci și Asigurări

Banca Centrală Americană menţine dobânzile la dolari, dar deschide posibilitatea creşterii lor în toamnă

Banca Centrală Americană menţine dobânzile la dolari,...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

29.07.2016, 00:00 265

Rezerva Federală (Fed) a hotărât în şedinţa de politică monetară de miercuri să menţină ratele de dobândă la nivelul de 0,25-0,5% pe fondul unei evoluţii pozitive a pieţei muncii şi a creşterii puternice a consumului, care au dus la o expansiune moderată a economiei americane. Performanţele economiei americane indică faptul că banca centrală a SUA este pregătită de o creştere a ratelor dobânzii până la sfârşitul anului.

Fed a crescut dobânzile de politică monetară în şedinţa din decembrie 2015 după ce timp de şapte ani acestea s-au situat la minimul istoric de 0-0,25%. În comunicatul publicat după şedinţă, Fed afirmă că „riscurile imediate asupra perspectivei economice s-au diminuat“, dar că va continua să monitorizeze „indicatorii inflaţiei şi evoluţiile economice şi financiare la nivel mondial“. La ultima şedinţă a Fed, care a avut loc înaintea referendumului din Marea Britanie, banca centrală americană a evitat o creştere a dobânzilor datorită incertitudinii din piaţă de la acel moment şi a unor indicatori economici americani care indicau o încetinire a activităţii economice, dar reaşezarea pieţelor după Brexit dă mai mult spaţiu de manevră Rezervei Federale.

Michael Feroli, economist la JPMorgan, scrie într-o notă adresată clienţilor şi citată de Wall Street Journal că mesajul de miercuri este un „pas mic“ înaintea unor viitoare creşteri şi că „se aşteaptă în continuare ca a doua creştere a dobânzii să aibă loc în decembrie şi doar veşti foarte bune de pe piaţa muncii ar putea face posibilă o creştere a ratelor în septembrie“. Janet Yellen, şefa Fed, a declarat la sfârşitul lunii mai că o creştere a dobânzilor depinde de performanţele economiei americane, în special de evoluţie, şi că inflaţia, evoluţia creşterii economice, economia globală şi ratele dobânzii din viitor împiedică Fed-ul să acţioneze. Observatorii aşteaptă cu nerăbdare discursul pe care Janet Yellen îl va susţine pe 26 august la Jackson Hole, unde are loc anual un simpozion economic al Fed. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO