Bănci și Asigurări

​Banca Comercială Carpatica are pierderi de 37 milioane lei în nouă luni, mai mare cu 11 mil. lei faţă de rezultatul negativ din ianuarie-septembrie 2015

​Banca Comercială Carpatica are pierderi de 37...

Autor: Liviu Popescu

28.10.2016, 19:27 651

Banca Comercială Carpatica (BCC), emitent bancar de talie medie, a raportat pentru primele nouă luni pierderi de 37 milioane lei, în creştere cu 11 mil. lei faţă de perioada ianuarie-septembrie din 2015. 

Rezultatul negativ a fost cauzat în principal pe fondul recunoaşterii de provizioane de trei ori mai mari decâîn aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul curăţării bilanţului de creditele neperformante.

În primele 9 luni din 2016 banca şi-a atins ţinta bugetată în ceea ce priveşte venitul total din exploatare (Ă1%), chiar dacă valoarea veniturilor din exploatare se situează cu -14% sub nivelul aceloraşi venituri din perioadă similară a anului trecut (75,8 mil. lei, faţă de 88,4 mil. lei în 2015).

Pierderea netă raportată pentru primele 9 luni ale anului 2016 (37,3 mil lei) este cu 10,7 mil lei mai mică decât pierderea bugetată pentru această perioadă, fapt cauzat în principal de înregistrarea unor provizioane pentru credite mai mici decât cele prevăzute în buget (8,3 mil lei), respectiv unor recuperări din credite scoase în afară bilanţului cu 3,1 mil lei mai mari decât nivelul bugetat.

Faţă de perioadă similară a anului precedent, bancă a pierdut 14% din nivelul veniturilor din exploatare (venitul net din activităţile bancare), pierdere care a fost însă compensată aproape integral de reducerea cheltuielilor operaţionale cu 11%. Reducerile de cheltuieli operaţionale recurenţe sunt în linie cu cele prognozate în Bugetul de venituri şi cheltuieli (economie -3% faţă de buget), iar în termenii anualizati reprezintă o reducere cu -13% faţă de nivelul cheltuielilor similare ale anului precedent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO