Bănci și Asigurări

Banca Mondială avertizează: Noile reguli de creditare pentru băncile austriece pot duce la deteriorarea finanţării în Est

Banca Mondială avertizează: Noile reguli de creditare pentru băncile austriece pot duce la deteriorarea finanţării în Est

Autor: Vlad Popescu

19.01.2012, 00:06 795

Ţările cu o prezenţă semnificativă a acţionariatului austriac în sectorul bancar, inclusiv România, s-ar putea confrunta cu deteriorarea puternică a condiţiilor de finanţare ca urmare a deciziei băncii centrale a Austriei de a limita expunerea grupurilor financiare austriece pe pieţele din Europa de Est, afirmă analiştii Băncii Mondiale.

"Băncile austriece au fost îndrumate de autori­tăţile locale să limiteze creditarea viitoare către subsidiarele din regiune. În funcţie de cât de obligatorie se va dovedi această directivă, ea ar putea constrânge semnificativ condiţiile de finanţare în Albania, Bosnia-Herţegovina sau România - ţări unde aceste bănci sunt foarte active", se arată într-un raport al instituţiei.

Banca centrală a Austriei a publicat la sfârşitul anului trecut un set de îndrumări pentru băncile cu afaceri internaţionale semnificative, precum Erste, Raiffeisen sau UniCredit Bank Austria, solicitând acestora să-şi limiteze expunerea pe pieţele din regiune şi să se asigure că creditarea viitoare efectuată de subsidiarele din fiecare ţară nu va depăşi 110% din depozitele şi finanţarea atrase la nivel local.

Aceste presiuni ale autorităţilor austriece au generat în ultimele zile noi tensiuni în relaţia cu băncile vizate şi cu ţările care ar urma să fie afectate de noile reguli de creditare.

Ecoul mişcării băncii centrale austriece a ajuns mai nou la Bruxelles, iar autorităţile UE împreună cu guvernele din regiune şi cu instituţiile financiare internaţionale încearcă să încheie o a doua Iniţiativă de la Viena, după modelul celei din primăvara lui 2009, prin care să prevină reducerea în masă a expunerilor băncilor occidentale pe pieţele emergente europene.

Guvernele şi băncile centrale din regiune, Comisia Europeană, alături de FMI, Banca Mondială, BERD, Banca Europeană pentru Investiţii şi alte instituţii financiare internaţionale au convenit în primăvara lui 2009 cu cele mai mari grupuri financiare din Europa de Est, inclusiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit, să nu îşi reducă expunerea pe pieţele emergente în contextul crizei financiare. Acordul a expirat după un an.

Măsurile apar într-un context în care subsidiarele băncilor europene în Europa de Est s-au bazat în mare măsură pe liniile de credit de la grupurile-mamă pentru a finanţa creditarea, fapt demonstrat de raportul ridicat dintre credite şi depozite din mai multe ţări. Acest raport se ridică la aproape 130% în România.

Experţii Băncii Mondiale mai arată că o mare parte din liniile de credit acordate de băncile-mamă subdiarelor din regiune au fost pe termen scurt şi pot fi reduse cu uşurinţă, prin măsuri simple ca refuzul de a le rostogoli sau a le refinanţa.

Totodată, băncile din regiune ar putea fi vulnerabile la creşterea puternică a creditelor neperformante, în cazul unei frânări a creşterii economice, anticipează Banca Mondială. România are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale creditelor neperformante în regiune, de peste 14% din sold.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO