Bănci și Asigurări

Banca Mondiala este gata sa preia creditele neperformante daca bancherii vor sa le dea

Banca Mondiala este gata sa preia creditele neperformante

Ana - Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC in Romania: Suntem pe cale de a determina produsele cu care putem sa venim in ajutorul bancilor, in cazul in care vor avea nevoie de ajutor la prelucrarea activelor neperformante. Poate ca este nevoie numai de asistenta tehnica.

22.09.2009, 17:30 90

IFC intentioneaza sa ajute bancile sa proceseze crediteleneperformante, avand posibilitatea sa se implice prin participatiide pana la 20% in fonduri de private equity care se vor focaliza peaceasta activitate, daca institutiile de credit vor aprecia ca aunevoie de o astfel de sustinere, spune Ana - Maria Mihaescu, sefamisiunii IFC in Romania.

Acesta este unul dintre cele mai clare mesaje de pana acum dinpartea unui inalt oficial al unei institutii financiareinternationale prin care bancile sunt chemate sa scoate la luminacreditele neperformante din bilanturi si sa le externalizeze. IFCare expunere de circa 600 mil. euro in Romania din care 70% pesistemul bancar.

"Experienta noastra din alte crize arata ca nivelul creditelorneperformante, in general, mai creste fata de ceea ce avem la oraactuala pe piata romaneasca. In perioade de crize s-a ajuns in modfrecvent la NPL-uri (credite neperformante - n.r.) de 15-20%. Negandim sa venim pe piata si cu niste produse sau niste proiectecare sa ajute bancile in a procesa NPL-urile, mai ales ca la oraactuala exista asa-numitele distressed assets intr-un procentdestul de mare - fie recunoscut, fie pe cale de a fi recunoscut insectorul financiar", a precizat ea, intr-un interviu acordatZF.

Bancherii se confrunta cu cresterea portofoliului de crediteneperformante, ceea ce genereaza majorarea cheltuielilor cuprovizioanele de risc. Pentru ajustarea portofoliilor, unele banciau inceput sa vanda aceste credite unor firme specializate inrecuperarea creantelor.

Ea a explicat ca prelucrarea activelor neperformante cere oexpertiza deosebita si o imbinare a experientei internationale cucea locala, existand deja fonduri care cauta capital pentru astfelde activitati. "Vom veni probabil cu participari in fonduri care sevor focaliza mai ales pe preluarea activelor neperformante siprelucrarea lor. Suntem la nivelul de discutii cu bancile pentru avedea daca au nevoie de ajutor pentru preluarea si procesareaacestor active si pentru a identifica cat de mare este nevoia lorde a apela la acele fonduri, pentru a putea sa identificamcapitalul care ar fi necesar din partea IFC ca sa aiba oparticipare semnificativa in acest proces." Mihaescu a explicat canu crede ca pentru Romania va fi nevoie ca IFC sa se implice cu maimult de 20%.

De altfel, deja unele banci si-au creat propriile lor divizii deprocesare a activelor neperformante. "Aici trebuie vazut - estepentru banci mai atractiv sa-si creeze niste departamente puternicesau este mai atractiv sa identifice acele portofolii si sa levanda? Pentru moment ceea ce am vazut pe piata este ca au vandutmici portofolii de consumer credit, dar si cateva portofolii deproiecte, de active, mai mari", a spus Mihaescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO