Bănci și Asigurări

Banca Naţională a împrumutat 11 bănci cu 4 miliarde de lei la licitaţia repo

Autor: Monica Juganaru

06.11.2012, 00:00 166

Banca Naţională a împrumutat luni 11 bănci cu suma de 4 miliarde de lei (884 milioane de euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a fost de aproape patru ori mai mare, de 15,59 miliarde de lei. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat un plafon, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate. BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, când cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO