Bănci și Asigurări

Banca Naţională îşi plăteşte angajaţii cu aproape 60% peste nivelul mediu din sectorul bancar

Banca Naţională îşi plăteşte angajaţii cu aproape...

Autor: Adelina Mihai

22.06.2016, 18:38 8899

Câştigul salarial mediu net în cadrul Băncii Naţionale, instituţie care are circa 1.900 de salariaţi, a fost de 6.800 de lei net în 2015, cu 58% peste media salariilor obţinute în sectorul bancar (de 4.300 de lei net în 2015), arată datele centralizate de ZF.

Astfel, cu cheltuieli de personal în  273,8 milioane de lei în 2015 şi un efectiv de 1.905 de salariaţi, rezultă că BNR a avut o cheltuială salarială lunară totală de peste 11.900 de lei, în medie, cu fiecare angajat, de unde  rezultă că venitul mediu net al angajaţilor a fost de 6.800 de lei pe lună. Cu un astfel de nivel salarial, angajaţii Băncii Naţionale sunt printre cel mai bine plătiţi salariaţi din economie, având în vedere că, anul trecut, salariul mediu net a fost de 1.850 de lei net pe lună, de 3,6 ori mai mic decât salariul mediu net din Banca Naţională.

Iar nivelul salarial ridicat obţinut la BNR se reflectă şi în fluctuaţia scăzută de personal.

„Fluctuaţia de personal înregistrată în anul 2015 a fost de 3,3 la sută, la data de 31 decembrie numărul salariaţilor din Banca Naţională a României fiind de 1.905 persoane. Un număr de 22 de salariaţi au fost promovaţi în funcţii de conducere, 58 în funcţii superioare de execuţie, iar 57 de salariaţi şi-au schimbat locul de muncă prin mobilitate internă”, se arată în raportul anual al Băncii Naţionale.

Spre comparaţie, 21% dintre angajaţii din sectorul bancar pleacă anual de la angajator, iar o mare parte dintre aceştia (13%) pleacă non-voluntar, lucru care se poate vedea şi în evoluţia numărului de angajaţi din banking din ultimii ani, arată un studiu realizat de firma de consultanţă în management Hay Group (actualmente Korn Ferry Hay Group).

În 2014, Banca Naţională raporta cheltuieli mai mari de personal, în cuantum de 277,3 milioane de lei (cu 1,6% mai mult decât bugetul de salarii din 2015), la un număr mai mic de salariaţi – de 1.863 de persoane.

 

Competiţie la angajare: 5,4 candidaţi pe loc

Încă din 2014, BNR a implementat un sistem integrat de management al resurselor umane, o nouă politică de HR care prevede ca toţi angajaţii să fie răsplă­tiţi în funcţie de performanţă, precum şi formarea unui aşa-numit “bazin de talente” din care să poată fi promovaţi viitorii lideri ai băncii. De asemenea, această politică a avut şi un impact asupra salariilor din instituţie, care nu au mai crescut “automat”, în fiecare an, în funcţie de inflaţie, iar veniturile personalului au putut fi majorate prin bonusuri de performanţă, ca în mediul privat.

„În anul 2015 a continuat consolidarea sistemului integrat de management al resurselor umane implementat în 2014, prin aprofundarea integrării proceselor componente (recrutare şi selecţie, managementul performanţei, al recompensei şi al carierei). În acest context, activităţile de recrutare şi selecţie, care au la bază modelul de competenţe al Băncii Naţionale a României, au urmărit deţinerea de către candidaţi a competenţelor generale şi a competenţelor specifice familiilor de posturi cărora aparţin posturile vacante pentru care au aplicat. Pe parcursul anului 2015 a fost demarat procesul de recrutare externă pentru un număr de 156 de posturi vacante pentru care au aplicat 847 de candidaţi, fiind admişi 99”, se mai arată în raportul BNR pentru anul 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO