Banca rezultată dintr-o tranzacţie Banca Transilvania - Bancpost va ataca poziţia de lider deţinută de BCR

20 sep 2017 Autor: Claudia Medrega

Disputată între Banca Transilvania şi alţi investitori, fondurile americane Varde şi J.C. Flowers, achiziţia Bancpost, instituţie de credit cu o cotă de piaţă de apro­ximativ 3%, a devenit o miză importantă.

În perspectiva preluării Bancpost, Banca Tran­silvania ar ajunge la o felie de 16% din piaţa locală, ame­ninţând poziţia BCR, cea mai mare bancă după ac­tive, care avea la sfârşitul anului trecut o cotă de piaţă de 16,3%.

Analiştii au anticipat că vânzarea Bancpost va atrage un interes ridicat din partea investitorilor, având în vedere baza mare de clienţi pe care o are. Cu toate acestea o bancă de dimensiunea Bancpost poate crea dificultăţi în ceea ce priveşte integrarea.

Dacă ar prelua Bancpost, banca din Cluj şi-ar majora şi cota de piaţă pe credite, dar şi baza de depozite şi ar putea să ajungă la aproximativ 3 milioane de clienţi.

După mai multe luni de discuţii, Eurobank, acţionarul principal al Bancpost, şi bancherii lor de investiţii care se ocupă de această tranzacţie, Mediobanca şi HSBC, au selectat Banca Transilvania pentru negocierile finale. Banca Transilvania a informat recent oficial că discuţiile privind achiziţia Bancpost continuă, iar finalizarea nego­cierilor este estimată pentru finalul lunii octombrie.

Banca Transilvania a mizat pe cartea achiziţiilor şi are experienţa unei preluări. În 2014, Banca Transilvania a cumpărat Volksbank într-una dintre cele mai mari tranzacţii de preluare de pe piaţa bancară românească.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2017

 
Cuvinte cheie:
Banca
, Banca Transilvania
, Bancpost
, BCR
, lider
, cota de piata
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide