Bănci și Asigurări

Banca Românească are la vânzare o clădire rezidenţială de 5,3 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

14.04.2011, 23:47 88

Banca Românească, un jucător de talie medie pe plan localcontrolat de grupul financiar elen National Bank of Greece, vrea săvândă la licitaţie în luna mai aproape o sută de case, aparta­menteşi terenuri executate silit de la clienţii care nu şi-au mai plătitratele la credite.

Cea mai scumpă proprietate pusă în vânzare de bancă este oclădire rezi­den­ţială de 19.500 de me­tri pătraţi, situată încomuna Tunari din Ilfov, în schimbul căreia încearcă să obţină 5,26milioane de euro. Metoda de vânzare este negocierea directă. Celemai multe proprietăţi exe­cutate silit sunt situate în Bucureşti şiîn judeţele Arad, Bihor, Braşov. Majoritatea sunt apar­tamente, darşi case situate în zona ru­rală sau în oraşe mici. De exemplu,banca încearcă să vândă cu 225.000 de lei (55.000 de euro) unapartament cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi situat însec­torul 3 în condiţiile în care pro­prie­tatea fusese evaluatăiniţial la peste 300.000 de lei.

De fapt, majoritatea anun­ţurilor afişează preţuri cu 25% maimici decât preţul de evaluare, semn că banca nu a găsitcum­pă­rător de la prima licitaţie. La pri­ma licitaţie, executoriibancari sunt obli­gaţi să solicite poten­ţiali­lor cum­pă­ră­toripreţul de eva­luare al bunului res­pectiv, dar înce­pând cu a douaten­tativă de vân­zare preţul poate fi redus la 75%.

De la a treia licitaţie în sus, proprietatea poate fi vândută lacel mai bun preţ oferit de participanţi. Executorii spun că un bunrecuperat se vinde, în medie, după trei-cinci licitaţii. Băncileafişează în prezent peste 2.000 de anunţuri cu proprietăţiexecutate silit, multe dintre acestea fiind rostogolite din lunileanterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO